PREVISIONS

Itàlia diu que no rectificarà els seus Pressupostos malgrat la preocupació de Brussel·les

Els comptes preveuen un augment del dèficit i de la despesa pública

undefined43576653 italy s interior minister and deputy pm matteo salvini  r  a180815135321

undefined43576653 italy s interior minister and deputy pm matteo salvini r a180815135321 / ALBERTO PIZZOLI

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El ministre de Desenvolupament Econòmic italià, Luigi Di Maio, va avançar aquest dissabte que el Govern “no té cap voluntat de donar marxa enrere” als seus Pressupostos expansius, en vista dels quals la Comissió Europea (CE) ha expressat la seva “seriosa preocupació”.

L’Executiu del Moviment Cinc Estrelles i la ultradretana Lliga ha presentat uns comptes per al pròxim trienni que preveuen un augment del dèficit i de la despesa pública per finançar i incloure en els Pressupostos algunes de les mesures promeses en campanya.

En concret les seves previsions indiquen que el dèficit aquest any serà de l’1,8% del producte interior brut (PIB), mentre que augmentarà fins al 2,4% el 2019, el 2,1% el 2020 i tornarà a l’1,8% el 2021.

El comissari europeu per a Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, i el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, van enviar divendres a la nit una carta al Govern per expressar la seva “seriosa preocupació” per “la desviació significativa de la línia recomanada” en matèria pressupostària, segons informen els mitjans.

A més van demanar a Roma que s’assegurés que l’esborrany dels Pressupostos, que haurà d’examinar a Brussel·les, “està en línia amb les regles comunes” i van concloure la missiva declarant-se oberts a “un diàleg constructiu”.

Di Maio, que va agrair que aquesta advertència arribés a mercat tancat, va afirmar que ja esperaven que aquests comptes “no agradessin a Brussel·les” i va vaticinar que “ara comença una fase de discussió amb la Comissió Europea”, en declaracions als mitjans a Roma.

Tot i que, no obstant, va remarcar que “no hi haurà marxa enrere” i que ni tan sols han preparat un “Pla B”.

“Aquests comptes no són per desafiar Brussel·les, sinó que han de recompensar el poble italià, que tantes estretors ha patit”, va assenyalar el també vicepresident del Govern.

Di Maio va apuntar que en els pròxims dies el ministre d’Economia, Giovanni Tria, donarà inici a la negociació amb Europa i que el president de la Cambra dels Diputats, Roberto Fico, acudirà els pròxims dies a Brussel·les per exercir de mediador.

Notícies relacionades

“Estarem tots units i exercirem un joc d’equip per explicar a la CE que els italians necessiten aquestes mesures, que no són propagandístiques, sinó que canviaran finalment la vida de les persones”, va augurar.

En una entrevista per a l’informatiu del canal públic RAI, el ministre Tria es va declarar “optimista” sobre les negociacions i va dir que explicarà “per què hem considerat necessari apartar-nos del camí que havia sigut anteriorment concordat” per l’anterior Govern de centreesquerra, en vigor fins al juny.