sentència judicial

La justícia sud-coreana condemna a presó l'expresident Lee Myung-bak per corrupció

Un tribunal l'ha sentenciat a 15 anys per 16 delictes que inclouen suborns, desfalcs i abusos de poder

Els quatre exmandataris del país asiàtic que són vius han trepitjat tots la presó

zentauroepp45344123 jhk01  se l  corea del sur   05 10 2018   imagen de archivo 181005181131

zentauroepp45344123 jhk01 se l corea del sur 05 10 2018 imagen de archivo 181005181131 / JEON HEON-KYUN

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

De la Casa Blava a la garjola. La condemna a Lee Myung-bak prorroga la maledicció dels expresidents sud-coreans: els quatre que són vius han trepitjat la presó. Lee, que va liderar el país des dl 2008 fins al 2013, ha sigut condemnat aquest matí a 15 anys per 16 delictes que inclouen suborns, desfalcs i abusos de poder. El Tribunal Central de Seül també li ha imposat una multa de 13 mil milions de wons (uns deu milions d’euros).

El seu cas epitomitza els tèrbols vincles entre el poder polític i l’econòmic. Lee va rebre gairebé cinc milions d’euros de Samsung, la multinacional més gran del país, a canvi del perdó presidencial, que va evitar la presó al seu director, Lee Kun-hee, després de ser condemnat per evasió fiscal. La justícia ha considerat que Lee dirigia a l’ombra una empresa de components d’automòbils a nom del seu germà a través de la qual va canalitzar el gruix dels delictes econòmics. Els seus desfalcs van sumar 24,6 mil milions de wons (19 milions d’euros) i van assolir fins i tot el poderós servei d’intel·ligència, encarregat de bregar amb l’amenaça nord-coreana.

L’amuntegament d’evidències no han variat les tossudes declaracions d’innocència de Lee. L’expresident conservador les ha qualificat d’“invents” en un procés que desdenya com una revenja política dels progressistes que avui ocupen el Govern. Leeen presó preventiva, s’ha absentat de la lectura de la resolució judicial al·legant la seva delicada salut i en protesta per la decisió d’emetre-la en directe per la televisió. El seu advocat ha qualificat la sentència d’“extremadament lamentable” i de “difícilment comprensible” la vinculació amb l’empresa del seu germà.

Soscavar la confiança

El tribunal l’acusa de soscavar la confiança popular en les institucions. “Malgrat totes les proves objectives i els testimonis creïbles, ha negat tots els càrrecs i traslladat les responsabilitats a altres persones assegurant que va ser víctima d’una trampa. Prenent-ho tot en consideració, un càstig dur és inevitable”, ha afirmat el jutge Chung Kye-sun.

A la presó ja hi és Park Geun-hye, companya de files de Lee i el seu relleu a la Casa Blava. Park va ser condemnada recentment a 25 anys per l’escàndol de corrupció més gran en un país que els col·lecciona. Ella i la seva amiga de joventut, Choi Soon-sil o ‘Rasputina’, es van aliar per munyir als conglomerats empresarials. Park acumula mèrits per a l’enciclopèdia: va ser la primera dona a arribar a la presidència i també el primer líder descavalcat per un procés d’'impeachment’, que va posar fi a les multitudinàries manifestacions en contra seu. La trama va arrossegar a la presó el president de Samsung i va tacar al fons de pensions. També Park i els seus seguidors van al·ludir a una revenja política.

Llista de convictes

Notícies relacionades

La llista de convictes la completen Chun Doo-hwan i Roh Tae-woo, antics generals que van ocupar la presidència en les dècades dels 80 i 90. Van ser condemnats per corrupció i traïció: el primer, a pena de mort; el segon, a 22 anys. Tots dos van rebre el perdó i van ser alliberats.

Només Roh Moo-hyun ha tingut problemes amb la justícia a les files progressistes. Roh es va suïcidar el 2009 quan estava sent investigat en temps de Lee Myung-bak. La seva mort va devastar el president actual, Moon Jae-in, que havia sigut el seu protegit. Les al·legacions de ‘vendetta’ de Park i Lee neixen en aquest moment. Moon, no obstant, s’ha significat per lluitar contra el destí carcerari dels líders quan el poder és ocupat pels seus rivals. La seva proposta de llei inclou que la Casa Blava perdi el dret a nomenar al president del Tribunal Constitucional, disminueixi la seva influència en la confecció del cos d’inspectors i auditors contra la corrupció i limiti la seva discrecionalitat per atorgar el perdó als condemnats.