CARRERA PER SUCCEIR JUNCKER

Un ex primer ministre finlandès, nou candidat del PPE a presidir la Comissió Europea

Alexander Stubb es defineix com a proeuropeu, moderat de centredreta i fervent defensor de la integració europea

Centrarà la seva campanya en la defensa dels valors europeus perquè estan sent atacats "des de dins i des de fora"

zentauroepp45301997 stra01  estrasburgo  francia   02 10 2018   el exprimer mini181003090044

zentauroepp45301997 stra01 estrasburgo francia 02 10 2018 el exprimer mini181003090044 / Parlamento Europeo

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La carrera per succeir Jean-Claude Juncker al capdavant de la Comissió Europea comença a animar-se. L’últim a fer un pas endavant ha sigut aquest dimarts el finlandès Alexander Stubb (Hèlsinki, 1968) que s’enfrontarà a l’eurodiputat alemany Manfred Weber pel lloc de Spitzenkandidat, o cap de llista del Partit Popular Europeu, a les eleccions europees de maig del 2019, que la formació elegirà a començaments de novembre.

La decisió es prendrà en el Congrés del PPE del 7 i 8 de novembre que ve a Hèlsinki. Fins aleshores, Stubb ha decidit agafar una excedència de cinc setmanes sense sou del Banc Europeu d’Inversions –on ocupa la vicepresidència– per viatjar per Europa, debatre i intentar obtenir el màxim nombre de recolzaments entre les diferents delegacions. El fet de procedir d’un país petit fa que parteixi amb desavantatge, però assegura que plantarà la batalla per guanyar.

Stubb, que s’autodefineix com a proeuropeu, moderat de centredreta i un fervent defensor de la integració, ha explicat que ha decidit fer un pas endavant en la carrera primer de tot per una raó: “Els valors europeus s’estan veient atacats des de dins i des de fora, fins i tot dins del nostre partit. Si no els defensem ens quedarem sense res”, ha alertat durant una roda de premsa, en què ha comparegut acompanyat pel vicepresident de la Comissió, Jyrki Katainen; el ministre d’Economia finlandès, Petteri Orpo, i el president del PPE, Joseph Daul.

El futur de Viktor Orbán

És el mateix missatge que ha transmès per carta a líders del seu partit. “El nostre ADN ideològic es basa en la resta de la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l’Estat de dret i els drets humans” i que pensa defensar fins al final. De fet, té clara la seva estratègia enfront de derives autoritàries, com la protagonitzada pel primer ministre hongarès i membre del PPE, Viktor Orbán. ¿Està a favor de la seva expulsió?, li han preguntat. El finlandès no ha dubtat.

“Primer fa falta un debat en la cimera del PPE el 17 d’octubre a Brussel·les i després del debat s’ha de començar un procés de renegociació perquè per a mi la qüestió dels valors és blanc o negre. O estan amb nosaltres o estan en una altra part. Si no trobem un acord sobre els valors llavors Fidesz haurà de marxar. Si al final d’aquest procés no hi ha solució, fora”, ha conclòs, recordant que els valors europeus són indivisibles. “Soc molt tolerant però tinc zero tolerància amb la intolerància”, ha avisat, disposat a col·locar-se en “les trinxeres de la democràcia liberal perquè no sigui destruïda”. De fet, ha descartat la possibilitat d’un acostament a la Lliga Nord de Matteo Salvini perquè “és clar que no defensem els mateixos valors".

Extens currículum

Acostumat a competir en triatlons i ‘ironmans’ per tot el món, Stubb s’enfrontarà en aquesta ocasió a un polític amb una llarga trajectòria a l’Eurocambra i que fa setmanes que va anunciar la seva candidatura. “Som amics i tindrem una campanya positiva. No tinc com a costum tombar el meu oponent i crec que ell tampoc. Col·laborarem. Que n’hi hagi uns quants és bo per al PPE”, ha indicat.

Notícies relacionades

Per al ministre d’Economia finlandès, Stubb té un avantatge, i és el seu extens currículum, que inclou experiències com a ministre de Finances, d’Exteriors i la direcció de Finlàndia, a més de ser un poliglot (parla finlandès, suec, anglès, francès i alemany). “És jove, nou, liberal, té molta experiència en les diferents carteres d’exteriors, comerç exterior, com a primer ministre, molt sòlida i àmplia. És excel·lent a l’hora de comunicar i explicar-nos per què hem de seguir a la UE. Serà un bon candidat per a la UE, el PPE i, nosaltres, els europeus”, ha valorat.

La llista de candidatures es tancarà el 17 d’octubre, tot i que de moment només s’hi han presentat Weber i Stubb. Tot i que també sonava el nom del francès Michel Barnier, negociador en cap de la UE per al ‘brexit’, la setmana passada va anunciar que no presentarà la seva candidatura.