desastre natural

La gana estimula el pillatge i el caos social a les zones devastades pel tsunami

El Govern indonesi es veu superat per la tragèdia i hi ha zones a les quals encara no ha arribat l'ajuda

La Creu Roja qualifica la situació de «malson» mentre continua augmentant el número de morts

zentauroepp45298418 local residents affected by the earthquake and tsunami queue181002172743

zentauroepp45298418 local residents affected by the earthquake and tsunami queue181002172743 / ATHIT PERAWONGMETHA

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Quatre dies sense aliments, aigua ni l’ajuda més elemental semblen excessius per a una pacífica resignació. La desesperació ha canviat en desordres socials a les zones indonèsies castigades pel sisme i tsunami divendres passat. Les víctimes exigeixen auxili a un govern comprensiblement superat per la magnitud de la tragèdia, que encara no ha pogut evacuar els veïns ni desenterrar la major part dels sepultats.

El recompte de morts ha pujat dels 840 d’ahir als 1.234 d’avui i seran molts més quan es completi l’accés a les àrees més afectades. Sutopo Purwo Nugroho, portaveu de l’Agència de Gestió de Desastres Naturals, va aclarir aquesta tarda que encara no s’han comptabilitzat les víctimes dels districtes de Sigi i Balaroa. A l’àrea de Sulawesi hi viuen gairebé 1,5 milions d’habitants. La majoria dels morts corresponen fins ara a la ciutat de Palu.

Les cròniques sobre el terreny descriuen cartells desplegats a la carretera on es llegeix “Necessitem ajuda” i “Necessitem menjar”, nens demanant almoina i llargues esperes a les gasolineres. El Govern ha ordenat l’enviament per aire de subministraments, però el caos descrit suggereix que són insuficients. El diari ‘Jakarta Post’ informa que molts supervivents han detingut i buidat els vehicles amb queviures a Palu i Donggala, la ciutat més pròxima a l’epicentre. Altres veïns han atacat un camió amb combustible i s’han repartit el contingut. El pillatge d’una població desesperada s’ha estès als comerços i els vaixells atracats al port. El Govern ha prohibit intervenir la policia i promès que rescabalarà els empresaris.

Fugir de la zona

Més de 65.000 vivendes han sigut fetes malbé i 60.000 persones desplaçades necessiten ajuda, segons xifres oficials. La urgència per fugir d’una zona sense queviures i castigada encara per incomptables rèpliques es resumeix en els 3.000 veïns que esperen que a les instal·lacions semienderrocades de l’aeroport de Palu algun dels avions militars els tregui d’allà. Un vídeo mostrava la ràbia dels congregats després de l’enlairament d’un aparell. 

La Creu Roja ha descrit la situació de “malson” i les informacions que arriben a comptagotes de les zones més allunyades asseguren que han sigut “colpejades amb extrema força”.A Donggala, una regió amb 300.000 habitants al nord de Palu, un veí que ha mostrat per la televisió local cridava “Pari atenció a Donggala, senyor Jokowi. Aquí hi continua havent molts llogarrets desatesos”. Es referia a Joko “Jokowi” Widodo, president indonesi, que viu les seves hores més exigents al capdavant del país.  “Tenim diverses prioritats i les més urgents són les evacuacions i trobar i salvar les víctimes”, ha assenyalat el president en una reunió governamental. Widodo ha ordenat augmentar l’enviament de policies i soldats a les regions devastades.

Zones perifèriques

Notícies relacionades

Donggala i altres zones perifèriques continuen desateses pelmal estat de les carreteres. Kasman Lassa, cap del Govern local, ha demanat als veïns que només s’emportin dels comerços l’imprescindible per sobreviure. “Tothom té gana i vol menjar després de diversos dies sense fer-ho. Hem proporcionat arròs, però no serà suficient, hi ha molta gent aquí. No podem pressionar-los perquè aguantin durant gaire més temps”.

Indonèsia ja va patir aquest estiu una sèrie de terratrèmolsa la l’illa turística de Lombok que van deixar uns 550 morts. El país s’assenta sobre el “cinturó de foc”, una zona on la fricció de plaques tectòniques estimula els terratrèmols. Un de 9,1 graus amb epicentre davant la costa de Sumatra va generar un tsunami que va deixar gairebé 230.000 morts a 13 països del sud-est asiàtic el 2004. Més de la meitat es van registrar en Indonèsia.