Boris Johnson qualifica d'«engany» el pla de Chequers de Theresa May en un provocador discurs a Birmingham

zentauroepp45300518 boris johnson addresses delegates at a conservative home fri181002173647

zentauroepp45300518 boris johnson addresses delegates at a conservative home fri181002173647 / TOBY MELVILLE

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Boris Johnson va fer dimarts a Birmingham una crida als seguidors euroescèptics per enterrar el pla de Theresa  May  per al brexit,  “un engany”, “pel qual no hem  votat”, va assenyalar Johnson davant d’una sala a vessar de militants i delegats conservadors, que havien fet cua hores abans de la intervenció. Durant gairebé quaranta minuts, entre bromes, facècies i punyalades, l’exministre d’Exteriors, que no oculta la seva aspiració de succeir May com a líder i primer ministre, va esbossar una cosa semblant a un programa de govern.

Johnson va sobrevolar assumptes com la crisi de la vivenda, la policia, els problemes de la sanitat pública, la manera d’incentivar l’economia i va advocar per abaixar els impostos. Va repartir pals a l’oposició laborista i a Jeremy Corbyn, però també va arremetre contra el seu al ministre de Finances, Philip Hammond, un defensor d’un ‘brexit’ suau, que ha advertit repetidament de les conseqüències  catastròfiques per a l’economia del Regne Unit d’una sortida de la Unió Europea, radical o sense acord, com volen els euroescèptics. Hammond va vaticinar aquesta setmana que Johnson mai seria primer ministre. “L’única predicció del Tresor des de fa temps que té una mica de veritat”, va respondre l’interessat, entre rialles i aplaudiments de l’audiència.

“Chequers és un engany”

Notícies relacionades

El principal propòsit de l’esperada intervenció era acabar amb el pla del Chequers, que va conduir a la seva dimissió a la cartera d’Exteriors el mes de juliol passat. Quedar-se, “meitat dins, meitat fora” de la UE és prolongar, “aquest tòxic i tediós assumpte”,va assenyalar. “Si enganyem l’electorat –i Chequers és un engany– augmentarà la desconfiança. Estaríem donant la raó als que clamen traïció i em temo que farem més factible que l’únic beneficiari de l’acord de Chequers serà l’extrema dreta sota la forma d’UKIP”.

Johnson ve defensant un pla anomenat “super Canadà”, de lliure intercanvi amb la UE, similar al firmat per Brussel·les amb el país nord-americà. Aquesta sortida no soluciona, no obstant, el problema fonamental de la frontera entre el nord i el sud d’Irlanda. Però el popular polític va insistir que Chequers, “no té sentit” perquè, “hauríem d’aplicar les regles (de la UE), sense possibilitat de canviar o resistir. Això no és pràctic, no és un compromís, és perill, i de manera inestable, políticament i econòmicament. Això no és democràcia, no és pel que hem votat, els meus estimats conservadors”.