ÈXIT DE LA CASA BLANCA

El pacte comercial amb el Canadà i Mèxic dona una gran victòria a Trump

La remodelació del NAFTA a un mes de les eleccions legislatives recolza la seva agressiva estratègia

Utilitza l'acord per llançar a la Xina i la UE el missatge que "és un privilegi fer negocis" amb els EUA

aguasch45266261 cka00040  washington  united states of america   29 09 2018 180930101502

aguasch45266261 cka00040 washington united states of america 29 09 2018 180930101502 / CHRIS KLEPONIS POOL

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

En els seus primers 20 mesos en la presidència dels Estats Units Donald Trump ha actuat com una espècie de buldòzer, avançant unilateralment i arrasant en el seu camí tota mena d’acords internacionals i regulacions nacionals per impulsar la seva agenda nacionalista i proteccionista de l’“Amèrica primer”.Ara, en una important victòria per a la seva agressiva estratègia, i en un moment políticament transcendental als EUA amb eleccions legislatives a la cantonada (el 6 de novembre), pot presumir no només de destruir, sinó també de construir.

Diumenge, després d’una mica més d’un any d’intenses i tenses negociacions i quan estava a punt d’expirar un termini marcat per Washington, es va anunciar un acord que renova i reforma el Tractat de Lliure Comerç (NAFTA en el seu acrònim anglès) que des del 1994 ha guiat les relacions comercials entre els Estats Units, Mèxic i el Canadà. Rebatejat per desig de Trump com a Acord EUA Mèxic Canadà (USMCA per les seves sigles en anglès) per poder parlar d’“un pacte completament nou”, marca un camí perquè els tres veïns nord-americans mantinguin la unitat comercial i els intercanvis entre ells que l’any passat van superar els 1,2 bilions de dòlars.

Trump, que la setmana passada ja va firmar a Nova York un renegociat acord comercial amb Corea del Sud, està exultant. Aquest dilluns al matí, a Twitter, celebrava l’acord com a“meravellós”i el definia de“transacció històrica”que “resol moltes de les deficiències i errors” del tractat original, que va negociar George Bush pare i va entrar en vigor l’1 de gener del 1994 sota la presidència de Bill Clinton. I en una compareixença a la Casa Blanca ha insistit a definir l’acord com a“extraordinari”i el “més avançat del món”.

Segons el seu equip, l’èxit en la negociació marca un“patró per al manual d’estratègies de l’Administració Trump per a futurs acords comercials”,i són diversos els que s’han de negociar. Trump està en plena guerra aranzelària amb la Xina i la que va obrir amb la Unió Europea es troba en una fràgil treva. I en les seves declaracions en el Rose Garden el president ha recordat que "és un privilegi per a la Xina i la Unió Europea, que ens ha tractat molt malament, fer negocis amb nosaltres".

El pactat

Trump aconsegueix diverses victòries importants, cartes que ell i els republicans podran jugar a la campanya per a les legislatives. Una de les vitals és aconseguir obrir una mica més (el 3,5%) el mercat de lactis canadenc, fortament protegit per Ottawa, a les exportacions dels grangers nord-americans. L’assoliment canadenc en aquest terreny ha sigut mantenir viu el capítol 19, que Trump pretenia demolir, i que permet resoldre disputes utilitzant un procés especial, fora dels tribunals.

No menys transcendental és la negociació alsector d’automòbils, on el pactat reforçarà el sector de manufactura als EUA i té el potencial d’impulsar les millores salarials en els tres països. L’USMCA, per exemple, puja del 62,5 al 75% el percentatge dels components d’un vehicle que han de ser fabricats a Amèrica del Nord per qualificar a partir del 2020 per a l’exempció d’aranzels. A més, imposa requisits que un percentatge significatiu del treball en cotxes i camions es cobri almenys 16 dòlars per hora, una mesura que afavoreix els EUA i el Canadà a costa de Mèxic, on els treballadors guanyen una tercera part.

Tot i que no en el text central de l’acord sinó en unes cartes laterals, Mèxic i el Canadà han aconseguit compromisos dels EUA per quedar eximits dels potencials aranzels a vehicles que Trump va anunciar al maig. El que el govern de Justin Trudeau no ha aconseguit de moment és resoldre la crisi delsaranzels a l’acer i l’alumini, que va anomenar “insultants i inacceptables”, i el futur dels quals es dilucida en una negociació separada.

Així mateix, l’USMCA posa al dia la relació comercial en terrenys que el 1994 no estaven tan desenvolupats, des de l’economia digital, les patents i la propietat intel·lectual fins alsserveis financers o la biotecnologia.

Aplaudiment variat

Tot i que l’acord renegociat amb Mèxic es va tancar ja el mes passat estava pendent que el Canadà s’afegís al pacte. Aquesta adhesió es va aconseguir, després d’un cap de setmana de negociacions frenètiques, diumenge a la nit. S’espera que en els pròxims 60 dies el firmin Trump, Trudeau i Enrique Peña Nieto (abans que arribi el relleu oficial de Manuel López Obrador l’1 de desembre). I tot i que la ratificació després pelspoders legislatius pot presentar complicacions, especialment als EUA si en els comicis del novembre els demòcrates aconsegueixen la majoria en el Congrés, Trump té motius per parlard’èxit.

Notícies relacionades

Ha aconseguit, per exemple, l’aplaudiment  d’alguns demòcrates i d’importants representants de treballadors i de moviments d’esquerra, la qual cosa ha fet que l’encarregat de les negociacions per part de Washington, el representant de comerç Robert Lighthizer, parli del naixement d’“una nova coalició”.

Jim Hoffa, president de Teamsters i un dels principals líders sindicals dels EUA, ha definit el pacte com “un considerable avenç en drets dels treballadors, superior al NAFTA original i a l’Aliança TransPacífica” que va negociar Barack Obama i Trump va abandonar. I Lori Wallach, activista de Public Citizen que ha sigut una de les líders del moviment antiglobalització, assegura que “el nou acord inclou algunes millores importants que fa temps que defensem”. L’USMCA, per exemple, exigeix donar als treballadors mexicans més capacitat d’organitzar-se, formar sindicats i exercir el dret a la vaga.