DESASTRE AL SUD-EST ASIÀTIC

Indonèsia obre una fossa comuna per a 1.200 víctimes del terratrèmol i el tsunami

El balanç de morts podria ser més elevat ja que hi ha nombrosos desapareguts

2uw2slqedeoiqefv76ayv21100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Falten aliments, falten medecines, falta maquinària pesant, falta informació... El sisme i el tsunami de divendres han desbordat el Govern indonesi, que tres dies després desconeix encara la factura del desastre natural i ha demanat ajuda internacional mentre prepara enterraments massius.

L’Agència de Gestió de Desastres Naturals ha deixat la xifra de morts en 844 i la de desplaçats en 50.000. Un grup de voluntaris han comptat ja 1.193 morts després de visitar diversos hospitals a la ciutat de Palu. Entre les víctimes hi ha cinc estrangers: tres francesos, un sud-coreà i un malaisi. Però se sospita que la xifra final serà de diversos milers, perquè Palu és només un dels quatre districtes afectats. No hi ha informació encara de Donggala, Sigi Parigi Moutong.

Preocupa especialment el que va passar a Donggala, la ciutat més pròxima a l’epicentre. A la zona, situada a 1.500 quilòmetres al nord de Jakarta, hi viuen 1,4 milions de persones. “No hem rebut notícies de les altres tres àrees. Les comunicacions segueixen tallades, no hi ha electricitat, no sabem quin ha sigut l’impacte”, ha reconegut Sutopo Purwo Nugroho, portaveu de l’agència. Una de les escasses notícies arribades d’aquestes zones assegura que 34 nens han mort en un campament cristià.

Sota la runa

L’informe de baixes a Palu inclou dotzenes de persones sepultades sota la runa de vivendes hotels que van patir primer el sisme de 7,5 graus i després una onada de sis metres d’altura. També es tem que centenars d’autòctons hagin mort pelsmassius corriments de terres que es van empassar poblats sencers. Les imatges televisives mostren un desgavell de cotxes, arbres i restes de vivendes. 

El president indonesi, Joko Widodo, ha admès que segueixen els problemes per rescatar les víctimes per la falta de maquinària pesant. “Ens enfrontem a molts reptes, hem de fer moltes coses al més aviat possible, però les condicions no ens ho permeten”, ha declarat a Palu. Les zones devastades necessiten urgentment medecines, combustible, aigua potable i la presència d’experts.

Les autoritats ja han preparat una fossa comuna per evitar la propagació d’epidèmies. Els voluntaris han excavat una superfície de deu metres d’ample per cent de llarg amb capacitat per a 1.300 cossos a Poboya, als turons sobre la devastada Palu. La fossa serà ampliada si és necessari, ha assenyalat Willem Rampangilei, alt funcionari ministerial. “S’ha d’acabar al més aviat possible per raons sanitàries i religioses”, ha afegit.

Caos

El caos s’ha apropiat de les zones castigades. Diversos supermercats han sigut saquejats i els veïns s’amunteguen al voltant dels camions amb queviures enviats pel Govern. Està previst que arribin tones d’arròs a la província de Sulawesi i a les illes Celebes. Jakarta ha aprovat ja una partida de gairebé 40 milions de dòlars per a la recuperació del desastre.

Més de 1.200 presos s’han escapat de tres presons a Palu i Donggala, segons el Ministeri de Justícia. “Estic segur que van fugir per la por de ser víctimes del sisme. Va ser una qüestió de vida o mort”, ha assenyalat el ministre, Sri Puguh Utami.

Notícies relacionades

Continua sense saber-se amb claredat per què va fallar el sistema d’alerta contra tsunamis. El país s’assenta sobre el“cinturó de foc”, una zona on la fricció de plaques tectòniquesestimula els terratrèmols. Una sèrie de sismes ja va deixar més de 500 morts aquest estiu a l’illa de Lombok. I el 2004, un terratrèmol de 9,1 graus davant la costa de Sumatra va generar un tsunami que va causar gairebé 230.000 morts a 13 països del sud-est asiàtic.

Indonèsia, on va haver-hi més de la meitat de les víctimes, va establir un sistema d’alarma que aquest cap de setmana ha resultatinútil. Nugroho ha assenyalat que la falta de fons explica que les boies, un dels sistemes per detectar les onades gegants, no siguin operatives des del 2012. La comunitat internacional s’està mobilitzant per atenuar les conseqüències del desastre. La Unió Europea ha anunciat una partida d’1,5 milions d’euros i veïns com ara Austràlia, Tailàndia i la Xina ja han ofert la seva ajuda.