EL FUTUR DE LA UE

Perills i avantatges d'un segon referèndum a la Gran Bretanya

La idea de repetir la consulta sobre el 'brexit' va cobrant força davant de la falta de solucions del Govern i la por del descarrilament final

zentauroepp45239316 files  in this file photo taken on august 31  2018  eu chief180929190339

zentauroepp45239316 files in this file photo taken on august 31 2018 eu chief180929190339 / EMMANUEL DUNAND

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

¿Es pot anul·lar el gol i repetir la jugada? ¿Hi podria haver un segon referèndum sobre el brexit? La idea ha anat cobrant força davant de la falta de solucions del govern i la por del descarrilament final. Les urnes serien l’única manera d’intentar evitar danys majors. Una nova consulta, que May ha estat rebutjant i a la qual també s’oposen la majoria dels ‘brexiteers’. Però, tot i que improbable, aquesta opció no es pot descartar.

El democràtic

“Si consideres les alternatives actuals, són totes impossibles”, comenta a un grup de periodistes internacionals Matt Kelly, director del setmanari The New European, nascut per lluitar contra el brexit i en favor d’una nova consulta, que ha aconseguit una tirada inicial de 40.000 exemplars. “El parlament no votarà per una sortida de les negociacions sense acord”, argumenta, “Chequers està mort, sense el menor dubte.  Hi ha d’haver un mecanisme constitucional per aturar el procés tal com estan les coses.  Crec que la gent haurà de tornar a les urnes, perquè se li pregunti si vol seguir endavant, sabent ara que el brexit tindrà unes conseqüències negatives i acceptar que mai funcionarà".  Kelly defensa que això seria “el democràtic”, donades les circumstàncies, però molts dels que votaran per la sortida de la Unió Europea veurien aquesta opció com una traïció a la democràcia.

Adeptes a Westminster

Els qui fan campanya per reversar el ‘brexit’ estan repartits en una desena d’organitzacions, sota el paraigua de People’s Vote, que el mes de juny passat va mobilitzar un milió de persones en una manifestació a Londres. La petició d’un nou vot ha anat guanyant adeptes a Westminster i compta ara amb alguna important figura del Partit Conservador, com la que fos ministra de l’Interior, Amber Rudd. “Crec que el ‘no acord’ és una cosa a què s’oposarà el Parlament.  People’s Vote  podria ser el resultat a aquest impàs. ¿És això preferible a un ‘no acord’? Absolutament”,declarava Rudd abans de l’inici de la Conferència.

Una altra diputada Tory, Heidi Allen, també va subscriure hores mes tard públicament la idea. Des de les pàgines del diari ‘The Times’, el popular  columnista i exdiputat conservador, Mathew Paris, afirmava dissabte que un segon referèndum, “pot convertir-se en inevitable d’aquí uns mesos” i aconsellava a May que,  “no utilitzi la Conferència per tapar la que li pot proporcionar l’única via d’escapament”.  

Vot ajustat

 La segona consulta té riscos. Els sondejos, per exemple, continuen mostrant que les forces entre defensors de seguir a la UE i partidaris del brexit estan molt igualades. Des de les eleccions generals de l’any passat no hi ha hagut grans canvis. En l’última suma de tots els sondejos, publicada la setmana passada pel National Centre  for Social Reserch (natCen ),  un 52% tornaria a votar a favor de la permanència (Remain) i un 48% de marxar (Leave). “La conclusió és que el resultat d’un segon vot seria molt ajustat”, assenyala el professor John Curtice, a càrrec de l’anàlisi.  

Notícies relacionades

El segon referèndum planteja també dilemes constitucionals. Vernon Bogdanor, professor emèrit de la Universitat d’Oxford i un dels més prestigiosos constitucionalistes del país, defensa que el segon referèndum seria la sortida per desbloquejar la situació en què es troba el ‘brexit’, després de la consulta del 2016 i l’elecció del 2017, que va deixar el govern on cap força política té majoria absoluta.

Davant aquesta anàlisi s’aixequen les veus dels que alerten del perill d’acabar en un sistema de democràcia directa i populista, per la tendència de convocar tant referèndum. Si el parlament no ho pot desbloquejar, la solució hauria de ser  convocar una elecció general, argumenten, una cosa de la qual en aquests moments, el Partit Conservador fuig com gat escaldat.