CONFERÈNCIA ANUAL

May demana unitat als conservadors, assetjada pel seu pla per al 'brexit'

Obsessionats amb la seva fòbia a Europa, els 'tories' s'han oblidat de governar i unes eleccions anticipades no són descartables

Johnson, molt crític amb el pla Chequers, és el favorit de les bases conservadores per a remplazar la primera ministra

zentauroepp45272309 birmingham  england   september 30   british prime minister 180930164916

zentauroepp45272309 birmingham england september 30 british prime minister 180930164916 / Jeff J Mitchell

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Ullerosa, tensa, clarament irritada per la deslleialtat sense embuts dels seus, és una Theresa May en perill imminent de caure al buit, la que va inaugurar la Conferència anual del Partit Conservador Birmingham. La portada del Sunday Times reflectia l’ambient de la reunió. “Boris [Johnson] contra May. Ara és la guerra”. El dominical incloïa entrevistes amb la primera ministra i amb Boris Johnson. May acusava els que critiquen el seu pla de Chequers per albrexit  de jugar a la política amb el futur del Regne Unit i en contra de l’interès nacional.

“El missatge al meu partit és que ens unim i aconseguim el millor acord per al Regne Unit”, repetiria més tard a la BBC. Però també va dir estar preparada per a la possibilitat que no hi hagi acord: “Farem que el brexit sigui un èxit, sigui quin sigui el final de les negociacions”. Per a Johnson, Chequers és “grotesc i absurd” i va afegir una punyalada recordant que ell i no May, va votar en el referèndum a favor del brexit.

Prenent posicions

Les divisions sobre la fórmula per sortir d’Europa dominen la Conferència en un ambient de crispació. Amb la increïble determinació de tirar endavant un pla que tots, menys May, semblen donar per mort, la primera ministra s’enfronta a l’ofensiva frontal dels euroescèptics. Una de les seves figures, l’exministre per albrexitDavid Davis, va demanar a May que canviï de tàctica i adopti el pla comercial similar al del Canadà, perquè Chequers “no compleix el que la gent esperava del referèndum, prendre control de les lleis, i tampoc torna el control de les fronteres”.  Si Birmingham no és el lloc per assestar el cop final a la líder, sí que és en canvi la plataforma perquè ministres i diputats temptegin el terreny i busquin recolzaments, amb la vista posada en la successió. Vuitanta diputats tories asseguren que votaran contra Chequers a la Cambra dels Comuns.  

Johnson és el favorit de les bases conservadores, el més popular i el més ben col·locat per a reemplaçar la primera ministra, com ratificava diumenge un sondeig a The Observer.L’exministre d’Exteriors ha estat atacant des de fa setmanes als seus articles l’estratègia de May per al ‘brexit’.  “Boris Johnson a les seves columnes en el Daily Telegraph ha estat provant de muntar la pressió i mostrar que és un líder a l’espera. Està provant d’aconseguir recolzaments entre els militants, els diputats, els districtes electorals per convertir-se en el futur líder”, explica a El Periódico, Tony Travers, professor de la London School of Economics. “Però això té dos efectes dins del Partit Conservador. A alguns membres els encanta Johnson, però molts diputats conservadors veuen el seu comportament com una deslleialtat”. 

Novament, com va passar a la campanya del referèndum del 2016, la lluita pel lideratge es barreja amb el futur del brexit. Johnson serà el protagonista d’un acte a Birmingham, la vigília del discurs de la primera ministra. Amenaçada pels seus, aïllada a Europahumiliada dins i fora de casa, el repte els propers tres dies serà per a May evitar que les desavinences internes resultin massa estrepitoses i mantenir al seu a costat a alguns de lleials, com el titular d’interior, Sajid Javid, o el d’exteriors, Jeremy Hunt.

Amenaça laborista

El brexit no és l’únic problema a què s’ha d’enfrontar la primera ministra. Després delcongrés dels laboristes la passada setmana, amb una àmplia proposta per a la regeneració de l’economia i la millora de les condicions de vida dels ciutadans després d’anys de política tory d’austeritat, augmenta la pressió per frenar el missatge populista de Jeremy Corbyn. Obsessionats amb la seva fòbia a Europa, els tories s’han oblidat de governar i unes eleccions anticipades no són descartables. Birmingham és un tràngol per a militants i simpatitzants. No hi ha res a celebrar.  La imatge del principal partit britànic és la d’una formació envellida, que “corre el perill de convertir-se en un partit de nacionalistes nostàlgics”, com han advertit diversos conservadors de pes.

Notícies relacionades

May ha de donar una resposta convincent al programa social de Corbyn, però els desacords són profunds sobre com lluitar contra aquesta amenaça. Acabar amb les retallades, proposen uns. Continuar amb el pla d’austeritat, reclamen d’altres. “Hem perdut el rumb”, ha declarat Sam Gymimah, Secretari d’Estat per a Negocis, i ha exigit una actitud més favorable dels seus col·legues cap al món de les corporacions i les finances, perquè sovint sembla que, “estan cantant l’himne dels laboristes”.

Liz Truss, la Secretària General del Tresor, veu ara Corbyn i els seus com, “un seriós perill” per al partit, que no ha valorat prou l’“hàbil” campanya propagandística dels seus rivals. L’últim vídeo els corbynistes, va assenyalar Truss a tall d’exemple, “captura el cor del que necessitem ser com un partit”, perquè “necessitem parlar sobre com millorar la vida de la gent”.