Trump ordena l'FBI que investigui les acusacions contra el jutge Kavanaugh

La decisió arriba després que els vots republicans permetessin al magistrat superar el primer tràmit per assolir el Suprem

zentauroepp45240062 jjl01  washington  estados unidos   28 09 2018   una presunt180928171004

zentauroepp45240062 jjl01 washington estados unidos 28 09 2018 una presunt180928171004 / JIM LO SCALZO

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Com en els millors thriller polítics, el procés per confirmar el jutge Brett Kavanaugh ha fet aquest divendres un nou gir inesperat. El president, Donald Trump, ha ordenat l’FBI que investigui les acusacions d’abús sexual que pesen contra el magistrat abans de procedir a la votació definitiva al Senat. La decisió va arribar després que un dels membres republicans del comitè que examinava la seva nominació per alTribunal Supremtrenqués files amb els seus per recolzar la investigació que reclamaven els demòcrates. Aquest va ser el moment culminant d’una altra jornada de passions desfermades en què els conservadors van utilitzar la seva exigua majoria al comitè peravalar el jutgei traslladar la decisió última sobre el seu futur al ple del Senat.  

La jornada va tornar a reflectir la tensió desbordada que el procés per nominar Kavanaugh ha generat al llarg i ample del país. Però també va ser un fidel reflex de com elpartidisme més exacerbatestà destruint la credibilitat a les institucions per la tendència de la classe política a premiar els interessos de partit sobre els interessos de la ciutadania i l’adhesió ideològica sobre els més elementalsprincipis ètics. Es va veure en la dramàtica sessió de la vigília, gairebé nou hores que van servir per contrastar lescontingudes acusacions de Christine Blasey Fordamb l’agressiva defensa de Kavanaugh. “L’espectacle al Capitoli va ser unaconfrontació crua i de terra cremada entre els bàndols que esquincen emocionalment el país. Homes contra dones, dreta contra esquerra i tot preparat amb una cascada de recriminacions, explosions de fúria i hores de llàgrimes i laments”, va escriure The Washington Post.

Al final de les nou hores, tot va quedar com al principi. Els republicansrecolzant un Kavanaugh que es va presentar com la víctima d’unaconspiració de l’esquerraper destruir-lo, mentre evadia preguntes i mostrava un temperament volàtil. I els demòcrates fent pinya entorn de la doctora Ford, que, amb una actitud molt més continguda i respectuosa, va exposar els traumes que aquella presumpta agressió de fa 36 anys van deixar en la seva vida

kavanaugh-anunca-he-agredido-sexualmente-a-nadie-ni-en-el-instituto-ni-en-la-universidad-nuncaa / periodico

En defensa del jutge va sortir també Trump. En la seva primera reacció va dir que les reserves expressades pels demòcrates no són més que “una estafai unesforç per retardar, obstruir i resistir” la seva nominació. “El seu testimoni va ser poderós, honest i captivador”, va dir referint-se a Kavanaugh. Però avui mateix ha canviat de to per dir que el declaració de Ford li va semblar “una dona formidable" i el seu testimoni “molt convincent".  

El cert és que, com han repetit aquest divendres els demòcrates en la sessió del Comitè Judicial del Senat per votar la nominació de Kavanaugh, les mesures adoptades per descobrir la veritat han deixat molt a desitjar. Els republicans no han permès escoltar cap testimoni ni han autoritzat l’FBI que investigui els fets, com si es va fer el 1991, quan Anita Hill va acusar el jutge Clarence Thomas d’assetjament sexual. Tenen pressa. Volen tancar la confirmació abans de leslegislatives de novembreper evitar que un potencial tomb al Senat descarrili la nominació de Kavanaugh. Si ho aconsegueixen, s’asseguraran el control del Suprem, el tribunal que té l’última paraula sobre qüestions tan transcendentals coml’avortament o la tinença d’armes.

Però aquestes presses han sigut al final males conselleres. En contra de totes les previsions, el senador Jeff Flake es va desmarcar dels seus en l’últim moment per recolzar la investigació de l’FBI que reclamaven els demòcrates, una demanda a la qual es va sumar després la seva correligionàriaLisa Murkovsky. “Elpaís s’està esquinçant”, va dir Flake amb gest contrit. “Crec que necessitem unabreu pausa”. Concretament va demanar una aturada d’una setmana perquè l’FBI investigui abans de procedir amb el vot al ple del Senat, on els conservadors tenen una escarida majoria de 51 a 49.

Notícies relacionades

Flake és un dels pocs senadors moderats que queden, potser el més combatiu en la seva oposició a Trump després de la mort deJohn McCain. I ja no s’ha de preocupar pel seu futur perquè es jubilarà al novembre. Només hores abans que sorprengués a tots,dues activistes es van encarar amb ellen un ascensor del Capitoli per demanar-li que reconsiderés el seu recolzament a Kavanaugh. Totes dues van dir haver sigut víctimes d’una violació. “El que vostè està fent és permetre que algú que va violar una dona s’assegui al Tribunal Suprem. És intolerable. Vostè té fills. Pensi-hi”, li va etzibar una de les dones en un altre moment dramàtic de la jornada.

En aquests mateixos passadissos van protestar desenes de persones i una columna de congressistes demòcrates va marxar fins a les portes del comitè, del qual es van absentar part dels senadors demòcrates en protesta per la decisió dels seus rivals de procedir amb la votació del jutge. Ara el partit respira alleujat. “El poble nord-americà ha quedat fracturat per aquest espectacle i és necessari fer front a aquestes al·legacions de forma independent perquè el país tingui confiança en el resultat d’aquesta votació”, va dir el senador Joe Manchin. 

Tres dones i una investigació