CLAUS PER A UNA COMPAREIXENÇA DRAMÀTICA

Dues dones més (i ja en són cinc) acusen el candidat de Trump al Suprem

El jutge Brett Kavanaugh testificarà aquest dijous en el Senat al costat d'una de les dones que l'acusa d'abusos sexuals

FILE PHOTO: U.S. Supreme Court nominee judge Brett Kavanaugh looks on during his Senate Judiciary Committee confirmation hearing on Capitol Hill in Washington, U.S., September 4, 2018. REUTERS/Chris Wattie/File Photo

FILE PHOTO: U.S. Supreme Court nominee judge Brett Kavanaugh looks on during his Senate Judiciary Committee confirmation hearing on Capitol Hill in Washington, U.S., September 4, 2018. REUTERS/Chris Wattie/File Photo / Chris Wattie (REUTERS)

5
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

D’aquí unes hores, la vida política a la capital dels Estats Units posarà el fre com poques vegades ho ha fet en els últims temps. El jutge Brett Kavanaugh compareixerà davant delComitè Judicial del Senat per defensar-se de les acusacions d’abús sexual que ha anat acumulant des que Donald Trump el va escollir per ocupar la plaça vacant del Tribunal Suprem. Poc abans declararà Christine Blasey Ford, la primera dona que va sortir a qüestionar la reputació ímproba que el magistrat arrossegava. Només ella testificarà, però les seves no seran les úniques al·legacions que ressonaran a la sala. Fins a quatre dones més han acusat Kavanaugh, dues de les quals, en les últimes hores, una cascada d’al·legacions que ha convertit el seu procés de confirmació en una cosa més que un espectacle polític.

Segurament res tindria el dramatisme que ha adquirit si no hi hagués tantes coses en joc. Els jutges del Suprem són vitalicis. Serveixen fins que moren o fins que la malaltia els inhabilita. I a les seves mans queden qüestions tan transcendentals coml’avortament, el matrimoni homosexual, la tinença d’armes o els termes que regeixen l’accés a la Sanitat. Kavanaugh no ha sigut mai un candidat de consens. Va ocupar càrrecs polítics a la Casa Blanca delrepublicà George W. Bush. I si acaba sent confirmat, els conservadors tindran una sòlida majoria al Suprem. Cinc jutges a quatre. Amb tots aquests elements, ningú dubtava que la resistència demòcrata a la seva ratificació seria numantina. El que ningú esperava és que sota de les pedres afloressin tota classe d’acusacions de naturalesa sexual contra l’aspirant al Suprem.

 / AP / RICK BOWMER / La professora Anita Hill va acusar en els 90 el jutge Clarence Thomas d’haver-la assetjat sexualment.

Només hi ha un precedent en la història recent. Data del 1991, quan la professora Anita Hill va acusar el jutge Clarence Thomas d’haver-la assetjat sexualment. Els senadors del comitè, tots homes, la van deixar com un drap brut sense pietat i Thomas va acabar vestint la toga. Però aquells eren altres temps. Les acusacions contra Kavanaugh arriben en plena era #MeToo. I la prova és que la majoria republicana del comitè (tots els seus membres són homes) ha elegit una desconeguda fiscal d’Arizona, Rachel Mitchell, perquè s’encarregui d’interrogar Ford. Volen evitar la falta d’empatia cap a la presumpta víctima que els predecessors van demostrar anys enrere amb Anita Hill. 

Kavanaugh ha negat totes les acusacions. “Això és una casa de bojos. És una campanya de difamació. Estan provant d’enfonsar-me, a mi i la meva família”, va dir aquesta setmana als senadors. Compta amb el suport de Trump, que ha dit que les al·legacions són “una gran estafa”,una afirmació que ha justificat per les nombroses “acusacions falses” de les quals ell mateix ha sigut objecte. Per comprendre el que passarà aquest dijous, convé recapitular per què el dossier d’acusacions és ampli i escabrós.

Protesta a Yale contra el jutge Kavanaugh. / AP / CATHERINE AVALONE

CHRISTINE BLASEY FORD

És l’única dona que testificarà. Té 51 anys i és professora amb rang de doctora a la Universitat de Palo Alto (Califòrnia). Diu que Kavanaugh va intentar violar-la en una festa de l’institut el 1982. Amb un amic la va tancar en una habitació, va provar de treure-li la roba i li va tapar la boca quan va provar de demanar auxili. Afirma que no va compartir amb ningú la història fins al 2012 perquè estava “massa espantada i avergonyida”,segons consta en el seu testimoni avançat. L’acompanyarà amb la declaració jurada de quatre persones que asseguren que els va explicar els fets anys abans que el nom del jutge sonés per al Suprem. També ha superat un examen poligràfic. “No soc aquí perquè vulgui ser-hi. Estic terroritzada. Soc aquí perquè crec que és la meva obligació cívica explicar-los el que em va passar quan Kavanaugh i jo anàvem a l’institut”, dirà aquest dijous.

DEBORAH RAMÍREZ

Mare de dos fills, casada, 53 anys i resident a Colorado. Va treballar en una organització d’ajuda a les víctimes de violència domèstica. Va conèixer Kavanaugh a Yale, on va estudiar Psicologia i Sociologia. Afirma que, durant una festa als dormitoris del campus, mentre jugaven a un joc de beure, els dos borratxos, Kavanaugh es va abaixar els pantalons i li va posar el penis davant de la cara.

JULIE SWETNICK

Té 55 anys i treballa com a desenvolupadora de webs a l’àrea metropolitana de Washington. Diu que va conèixer Kavanaugh i el seu amic Mike Judge, el mateix que presumptament era a l’habitació quan Ford va patir el presumpte intent de violació, als anys vuitanta perquè freqüentaven les mateixes festes estudiantils. “Vaig ser testimoni de com Mark Judge, Brett Kavanaugh i d’altres s’esforçaven per emborratxar les noies perquè més tard, ja desorientades, podien ser violades per diversos homes, que feien cua en una habitació propera”. Swetnick afirma que ella mateixa va ser violada “en presència” de Kavanaugh i el seu amic. Tot això ho ha dit en un document amb validesa legal, que l’exposaria al delicte de perjuri si les al·legacions acaben sent investigades i es demostra que són falses. El seu advocat és Michael Avenatti, el mateix que representaStormy Daniels, l’actriu porno que ha posat Trump en un compromís. 

ACUSACIÓ ANÒNIMA

Notícies relacionades

En una carta enviada a un senador demòcrata de Rhode Island, un home, la identitat del qual no s’ha fet pública, afirma que una amiga seva va ser agredida sexualment per Kavanaugh i Judge en un vaixell atracat al port de Newport. La carta diu que tots dos estaven borratxos i que l’incident va passar el 1985. A l’assabentar-se dels fets, el remitent assegura que va anar al port amb un amic i es van enfrontar físicament als presumptes agressors.

SEGONA ACUSACIÓ ANÒNIMA

També ha arribat al Senat per carta, aquesta vegada, dirigida a un senador republicà de Colorado. La dona del remitent escriu en nom de la seva filla, que diu que va veure el 1998 com Kavanaugh va empènyer contra la paret una amiga seva amb qui estava sortint “de forma molt agressiva i sexualment explícita”. L’escena va passar presumptament a la sortida d’un bar i el jutge estava borratxo. “La seva amiga, traumatitzada, va trucar ahir a la meva filla preguntant-se què havia de fer”, diu la carta, referint-se al 21 de setembre passat. “Les dues van decidir mantenir-se en l’anonimat”.