REUNIÓ DEL CONSELL DE SEGURETAT

Trump amenaça els europeus per la seva oposició a les sancions contra l'Iran

El president dels EUA promet "serioses conseqüències" per a les "entitats" que continuïn fent negocis amb Teheran

zentauroepp45191765 us president donald trump speaks during the general debate o180925183432

zentauroepp45191765 us president donald trump speaks during the general debate o180925183432 / BRYAN R SMITH

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Només un dia després d’haver defensat davant de l’Assemblea General de les Nacions Unides la sobirania de les nacions i animar-les a resistir-se a la coerció i al domini extern, Donald Trump ha demostrat que les seves paraules no eren més que un brindis al sol. Durant una reunió del Consell de Seguretat, el president dels Estats Units ha amenaçat tots aquells que ignorin les sancions nord-americanes contra l’Iran, una amenaça que inclou implícitament França, Alemanya, el Regne Unit i la Unió Europea. “Qualsevol individu o entitat que es negui a complir les sancions haurà de fer front a serioses conseqüències”, ha dit Trump durant una reunió sobre els riscos de la proliferació nuclear. Washington s’ha quedat sol i, com en els vells temps, torna a treure la pistola per intentar imposar el seu criteri.

Aquestes últimes amenaces responen al pacte que van assolir dilluns cinc dels sis signataris de l’acord nuclear amb l’Iran, rubricat el 2015 per les grans potències per restringir el programa atòmic dels aiatol·làs i garantir la seva transparència. Només hi faltaven els EUA. El grup dels cinc, que inclou també la Xina i Rússia, es va comprometre a crear un mecanisme per circumval·lar les sancions nord-americanes. “Els estats membres de la UE crearan una entitat legal per facilitar les transaccions financeres legítimes amb l’Iran i això permetrà a les companyies europees continuar fent negocis amb l’Iran”, va dir la responsable de la política exterior europea, Federica Mogherini, després d’haver reafirmat el recolzament a l’acord nuclear. Els detalls del mecanisme encara han de concretar-se, però la idea és que estigui desvinculat del sistema financer i els bancs centrals per evitar que Washington sancioni els bancs que processin les transaccions.

L’envit europeu és una bufetada a les polítiques de l’Administració Trump i una demostració del divorci transatlàntic. La Casa Blanca està furiosa. “Aquesta és una de les mesures més contraproduents que es puguin imaginar per a la pau i la seguretat global”, va dir el secretari d’Estat, Mike Pompeo. “A l’alimentar els ingressos del règim, vostès estan consolidant l’estatus de l’Iran com a principal promotor del terrorisme”.

Notícies relacionades

Washington ja ha sancionatindústries clau de l’economia iraniana, com ara l’aviació, els automòbils o la metal·lúrgia. I al novembre castigarà també els hidrocarburs, sectors en què les companyies europees tenen notables interessos. Però no acabarà aquí. Després d’acusar novament la teocràcia persa d’“exportar violència, terror i caos”, Trump va assegurar que prepara “les sancions més dures mai abans imposades contra el règim”. Ho va fer poc després que el seu conseller de Seguretat Nacional, John Bolton, amenacés Teheran amb un “infern” si es creua en el camí dels EUA o els seus aliats.

L’arribada de Trump a la Casa Blanca va suposar la tornada al poder d’il·lustres ‘neocons’ i militars obsessionats amb l’Iran, un país al qual no es perdona que disputi l’hegemonia dels EUA, Israel i l’Aràbia Saudita a la regió i que ho faci jugant amb les mateixes armes que els seus rivals. Una de les víctimes col·laterals d’aquesta triple aliança són els palestins. Trump va dir ahir que recolza “100%” Benjamin Netanyahu i, en un gest que contradiu les seves accions sobre el terreny, va expressar el seu suport a la solució dels dos estats, sobre la qual ha expressat constants dubtes.