PACTE HISTÒRIC

El Papa intenta tranquil·litzar els catòlics després de les crítiques per l'acord amb Pequín

El cardenal de Hong Kong, Joseph Zen, diu que el pròxim pas de Francesc és trencar relacions amb Taiwan

zentauroepp45202337 the wind catches pope francis  pellegrina as he addresses fa180926172124

zentauroepp45202337 the wind catches pope francis pellegrina as he addresses fa180926172124 / TIZIANA FABI

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Cinc dies després de l’anunci del’històric acord entrel’Església catòlica i les autoritats xineses sobre el nomenament de bisbes després de dècades de desacord, el papa Francesc ha intentat tranquil·litzar la comunitat catòlica a la Xina i ha demanat que se superin “les contraposicions del passat”. En una llarga carta, el Pontífex espera que s’acabi una disputa que ha suposat 70 anys d’incomprensions i persecucions delscatòlics en aquest país. “La meva sincera admiració per als fidels i els bisbes xinesos per tots els moments particularment adversos i difícils, en aquesta nova fase, que estem cridats a recórrer”, ha necessitat.

Francesc intenta d’aquesta manera suavitzar l’impacte de la notícia en aquella part de la comunitat catòlica a la Xina –anomenada anteriorment “clandestina” o “il·legal” en aquest país– que ha sigut fuetejada llargs anys per Pequín la seva fidelitat als papes romans. Aquest pacte “és fruit d’un llarg i complex diàleg institucional dela Santa Seu amb les autoritats del Govern xinès”, ha recalcat el Pontífex, posant èmfasi que les negociacions amb Pequín van començar durant els papats dels seus predecessors, Joan Pau II i Benet XVI.

Tot seguit, el Papa ha tornat a explicar que un dels eixos de l’“acord provisional” oficialitzat dissabte per unificar les dues Esglésies catòliques xineses i nomenar els bisbes de forma conjunta, ha sigut la readmissió dels prelats anteriorment nomenats sense el consentiment del Vaticà i que, fins ara, formaven part de l’Associació Patriòtica dels catòlics xinesos, l’única que reconeixia Pequín. “Després d’eliminar les sancions canòniques relacionades, els he readmès en la plena comunió eclesial”, ha aclarit Jorge Mario Bergoglio.

Resistències

El Papa ha dit ser conscient “que en alguns sorgeixen dubtes i perplexitat i que d’altres tenen la sensació que han sigut abandonats per la Santa Seu” i que l’acord ha “de ser millorat”, però ha emfatitzat que d’aquesta manera s’escriu “una nova pàgina del’Església catòlica a la Xina”. Ha detallat que existeix el risc que el pacte resulti “ineficaç i estèril” si no és “acompanyat per un compromís profund de renovació de la conducta personal i del comportament eclesiàstic”.

Per això, perquè el reacostament amb les autoritats xineses sigui reeixit, el Papa ha donat com a instrucció tots els catòlics que expressin “a través de gestos concrets i visibles, la restablerta unitat”. “La Santa Seu desitja fer el que li correspon fins al final, però també vosaltres, bisbes, sacerdots, persones consagrades i fidels laics, teniu un paper important”, ha precisat. 

La intervenció del Papa, no obstant, ha coincidit amb un incendiari missatge del bisbe emèrit de Hong Kong, el cardenal Joseph Zen, un dels més crítics amb la negociació. D’acord amb ell, el pròxim pas de Francesc serà “abandonarTaiwan”, segons ha afirmat, amb referència a aquest petit país, que la Xina considera part del seu territori i que representa un altre dels obstacles –tot i que menys influent, segons alguns observadors– perquè es firmi la pau definitiva amb Pequín i es restableixin relacions diplomàtiques.

Missatge a Xi Jinping

Notícies relacionades

“Crec que els taiwanesos no l’entendran perquè se sembla a la traïció d’un amic", ha afegit zen, al recordar que l’illa viu separada de la Xina des de 1949. És a dir, des que aquell any, un grup de nacionalistes del Kuomintang (KMT) van abandonar la Xina continental, per escapar-se de les tropes comunistes de Mao Zedong, que els havien derrotat. Si el presagi de Zen es compleix, Taiwan perdria un dels 17 Estats al món que reconeixen la seva existència com a país independent.

En aquesta línia, el Papa no ha malgastat l’ocasió per enviar també un missatge directament a Xi Jinping, el president xinès i líder del Partit Comunista de la Xina. “Renovo la invitació a continuar el diàleg iniciat fa temps amb confiança, valentia i amplitud de mires”, ha dit el Pontífex en la missiva.