mesura polèmica

El ministre de l'Interior austríac demana a la policia «limitar» la informació a la premsa crítica

La sol·licitud forma part d'una carta enviada a les forces de seguretat pel titular de la Cartera, l'ultradretà Herbert Kickl, que ha sigut criticat pel primer ministre, Sebastian Kurz

zentauroepp44274597 germany s horst seehofer  italy s matteo salvini and austria180925131535

zentauroepp44274597 germany s horst seehofer italy s matteo salvini and austria180925131535 / LISI NIESNER

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Vedar la premsa crítica perquè informi menys el Govern. Tot i que podria tractar-se d’una mesura digna d’una autocràcia, és la pròspera Àustria qui es planteja posar traves alsperiodistes. Així es desprèn d’una carta interna que el ministre de l’Interior transalpí, l’ultradretà Herbert Kickl, ha enviat a la direcció de la policia proposant “limitar al mínim la comunicació” amb els mitjans de comunicació crítics amb el seu departament.

Destapat pels diaris ‘DerStandard’ i ‘Kurier’, el missatge de fins a quatre pàgines que Kickl ha enviat a la cúpula dels cossos de seguretat denúncia que els dos mitjans “han informat de manera molt esbiaixada i negativa sobre el Ministeri de l’Interior i la policia”, motiu pel qual veu suficient limitar al mínim el seu accés a aquest departament. Kickl també proposa “no permetre’ls que continuïn tenint accés a ‘premis’, com, per exemple, acompanyaments exclusius”.

A més d’aquest intent per limitar la llibertat de premsa, el correu electrònic contenia altres missatges no menys reveladors. En el missatge, el ministeri també recomana a la directiva de la policia fer pública més informació sobre delictes sexuals, una cosa que pot entendre’s en clau política. Fins ara la policia ha mantingut en privat els informes exhaustius sobre violacions i delictes sexuals per evitar així un sofriment més gran de les víctimes.

Gir xenòfob

Aquest gir no és nou. En l’última setmana el departament de comunicació de la policia ha implementat una altra petició del Ministeri de l’Interior que sol·licitava fer pública la nacionalitat i l’estatus de residència dels sospitosos detinguts, cosa que s’ha justificat partint de la transparència, però que contravé l’aprovat en el 2014 pel Ministeri de Justícia, que considera que “tota referència a l’ètnia, la religió o característiques personals dels sospitosos com el color de pell” només pot fer-se pública “si és absolutament necessària per comprendre els fets”.

Notícies relacionades

No sense relació, Kickl és un pes pesant del Partit de la Llibertat Austríac (FPÖ), la formació ultranacionalista i antiimmigració encapçalada pel vicecanceller Heinz-Christian Strache –l’únic mandatari europeu de passat neonazi– que conviu en el Govern amb els conservadors del canceller Sebastian Kurz. El dirigent austríac ha contradit Interior assegurant que “l’exclusió o el boicot de determinats mitjans de comunicació” així com “qualsevol restricció de la llibertat de premsa és inacceptable”.

No obstant, el portaveu del Ministeri, Christoph Pölzl, ha defensat que ell va enviar la carta i va defensar-ne el contingut assegurant que es basa “en l’experiència de molts empleats” però afegint que el missatge és “sense caràcter vinculant, ni tan sols instructiu”. La indignació dels mitjans de comunicació austríacs no ha tardat a fer-se escoltar. “La carta documenta la problemàtica gestió de la llibertat de premsa per part d’Interior”, ha denunciat el redactor cap adjunt del ‘DerStandard’, Rainer Schüller, en declaracions al diari alemany ‘Süddeutsche Zeitung’.