GUERRA CIVIL A SÍRIA

Putin subministrarà a Al-Assad antiaeris avançats després de l'incident amb Israel

El Kremlin respon d'aquesta forma al recent abatiment d'un avió rus amb 15 militars a bord, del qual culpa Israel

Els S-300 dificultaran qualsevol operació de represàlia que vulgui emprendre la coalició o Israel contra el règim de Damasc

zentauroepp43244222 mos03  mosc   rusia   09 05 2018   misiles bal sticos yars d180924123640

zentauroepp43244222 mos03 mosc rusia 09 05 2018 misiles bal sticos yars d180924123640 / SERGEI ILNITSKY

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La recent demolició d’un avió rus Iliuixin Il-20 amb 15 militars a bord, abatut per les defenses antiaèries sirianes en un incident del qual Moscou culpa l’aviació de Tel Aviv, ja té resposta. El president rus, Vladímir Putin, ha comunicat aquest dilluns al seu homòleg sirià, Bashar al-Assad, queli subministrarà bateries antiaèries S-300, capacesd’arribar a un objectiu situat a 300 quilòmetres de distància. La decisió dificultarà qualsevol operació aèria que es vulgui emprendre contra posicions governamentals sirianes, ja sigui per la coalició liderada pels EUA o per Israel.

Serguei Xoigú, ministre de Defensa, ha sigut l’encarregat d’anunciar la disposició en una intervenció televisada. "El 2013 vam suspendre el subministrament dels S-300 a Síria a petició israeliana; ara la situació ha canviat", ha sentenciat Xoigú. La bateria "incrementarà de forma significativa les capacitats de combat de l’Exèrcit sirià", ha valorat el ministre, abans de llançar una greu advertència: "Estem convençuts que totes aquestes mesures refredaran els caps agitats i impediran actes irreflexius que constitueixin una amenaça per als nostres soldats", ha previngut el dirigent.

Agressivitat del Kremlin

El Kremlin, per boca del seu portaveu, Dmitri Peskov, també s’ha despatxat a gust contra Israel. "L’avió no ha sigut abatut per un míssil israelià, gràcies a Déu; però segons les informacions dels nostres experts, els actes premeditats dels pilots israelians en són la causa", ha valorat el portaveu presidencial. Rússia afirma que F-16 israelians que duien a terme un atac contra posicions progovernamentals en aquell moment van utilitzar com a 'escut’ l’aparell rus, en una missió de l’existència del qual van informar els comandaments russos pels canals pertinents amb escassa antelació.

Segons ha assegurat una font militar siriana a Defence-Blog, una pàgina web especialitzada en temes militars, les primeres bateries van ser transportades dissabte passat a bord d’avions de transport Ilyushin Il-76 i ja estan en terreny terra sirià.

L’entrega al règim d’Al-Assad de semblant tecnologia fa trontollar el precari equilibri militar existent en un petit país on operen multitud d’exèrcits i aviacions. Rússia ha desplegat en les seves instal·lacions militars a Síria sistemes S-300 i S-400, més avançades, però fins ara, pressionada precisament per Israel, s’havia abstingut de proporcionar-los al seu aliat sirià. A l’abril, quan Moscou es va plantejar el seu enviament després delsatacs aeris de la coalicióatacs aeris contra posicions de Damasc, experts israelians van valorar que "la superioritat aèria d’Israel" estaria "sota amenaça" i que això obligaria l’Exèrcit hebreu a adoptar "mesures de precaució inaudites" fins aleshores.

L’anàlisi dels experts militars hebreus també pot ser aplicada a la coalició encapçalada pels EUA en el cas que decidís llançar nous atacs de represàlia contra Damasc si, per exemple, torna a fer servir armes químiques contra la població civil. Tot i que encara és aviat per valorar les repercussions polítiques de la demolició de l’Iliuixin Il-20, el que és ja innegable és que ha assestat un dur cop a les bones relacions russoisraelianes, basades en la química personal entre Putin i Benjamin Netanyahu.               

Notícies relacionades