RELLEU A HANOI

El Vietnam nomena per primera vegada una dona com a presidenta

Danh Thi Ngoc Thinh reemplaça l'anterior cap d'estat, que va morir divendres passat

zentauroepp45162749 hanoi  viet nam   03 10 2016    file    vietnamese deputy pr180924100434

zentauroepp45162749 hanoi viet nam 03 10 2016 file vietnamese deputy pr180924100434 / LUONG THAI LINH

1
Es llegeix en minuts

L’Assemblea Nacional vietnamita ha nomenat Danh Thi Ngoc Thinh presidenta provisional de la República Socialista del Vietnam després de la mort divendres a Hanoi del’anterior cap d’estat, Tran Dai Quang, segons un comunicat oficial.

Ngoc Thinh, fins al moment vicepresidenta del país, es converteix en la primera dona vietnamita que ostenta la direcció de l’Estat, tot i que sigui de forma interina, ja que s’espera que l’Assemblea Nacional elegeixi un nou president en la sessió plenària d’octubre o, en el seu defecte, el maig del 2019.

La nova mandatària, de 59 anys, va ocupar la vicepresidència des d’abril del 2016 després d’haver destacat com a vicepresidenta de la Unió de les Dones Vietnamites, una associació molt influent al Vietnam, i com a secretària general del Partit Comunista a la província de Vinh Long, al sud del país.

Escàs poder executiu

Ngoc Thinh assumeix el seu nou càrrec, amb funcions representatives i escàs poder executiu, mentre el règim comunista prepara els funerals d’Estat de Quang per als dies 26 i 27, declarats de dol nacional.

Dimecres, els vietnamites podran acomiadar Quang, de cos present a la Casa Funerària Nacional de Hanoi, abans de la cerimònia funerària de dijous, quan serà traslladat a la seva província natal, Nin Binh, per ser enterrat.

Durant els dos dies de dol les banderes nacionals onejaran a mig pal als edificis oficials i quedaran prohibits tots els esdeveniments d’entreteniment públic.

Malaltia sense especificar

Quang, de 61 anys, es va mantenir actiu fins a la seva mort per una malaltia vírica contreta fa un any i de la qual les autoritats no han revelat més detalls.

Notícies relacionades

És el segon president de la República Socialista del Vietnam que mor en el càrrec després de Ton Duc Thang, primer president del Vietnam reunificat, que va morir el 1980, als 91 anys.

També van morir exercint les seves funcions el primer ministre Pham Hung el 1988 i el secretari general del Partit Comunista Le Duan, el 1986. 

Temes:

Vietnam