DRETS HUMANS A RÚSSIA

L'opositor rus Navalni, detingut tot just sortir de la presó

L'entorn del bloguer vincula la pressió policial amb el descontentament per la reforma de les pensions i la pèrdua del control de diverses regions per part del partit de Putin

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

De presó a presó. Tot just complir una pena de presó de 30 dies en un centre de detenció especial per violació de les normes per a la celebració de manifestacions públiques, el líder opositor rus Aleksei Navalni ha sigut arrestat una altra vegada sota noves acusacions. El seu entorn ha donat a entendre que aquesta nova detenció està relacionada amb la situació política que viu el país, marcada per un creixent descontentament social pels plans del Govern d’incrementar l’edat de jubilació i per la pèrdua del control a diverses regions del país per part de Rússia Unida, el partit del president Vladímir Putin.

“Navalni ha estat 30 dies a la presó, i aquests 30 dies han sigut els més difícils i desastrosos per a Putin en els últims 20 anys. Ara Putin vol tancar Navalni uns altres 20 dies. Pregunta: ¿Que potser Putin és un masoquista?", ha escrit en el seu compte de Twitter, amb certes dosis de sorna, Leonid Volkov, cap de l’staff de Navalni.

El col·laborador opositor es referia a les noves manifestacions que han tingut lloc durant el cap de setmana a diverses ciutats del país contra la reforma de les pensions, a la recent anul·lacióanul·lació de l’escrutini en els comicis per al governador de Primórie, al Llunyà Orient, i sobretot, als últims resultats de les eleccions a governador, celebrades aquest últim diumenge a les regions de Khabàrovsk, veïna de Primórie, i Vladímir, molt a prop de Moscou. Els governadors sortints de la formació oficialista han sigut batuts amb una claredat inusitada per aspirants de l’ultranacionalista Partit Liberal Democràtic de Rússia (LDPR), encapçalat per Vladímir Jirinovski.

Navalni ha sigut traslladat a una comissaria dependent del Ministeri de l’Interior a Moscou, on es preparen nous càrrecs per “infracció durant la celebració d’un míting amb mal a persona”, penats amb un càstig de fins a 300.000 rubles de multa o 20 dies d’arrest. Segons Volkov, serà posat a disposició del jutge durant avui dilluns.

Notícies relacionades

L’anterior arrest va impedir al principal capitost opositor de Rússia liderar la protesta massiva celebrada fa dues setmanes contra la reforma de l’Estat de benestar a Rússia a desenes de ciutats del país. Durant les manifestacions, que van congregar milers de persones, van ser detinguts prop de 800 manifestants.