el dilema del 'brexit'

Corbyn aposta per unes eleccions abans que un referèndum sobre el 'brexit'

El líder del partit laborista britànic va assenyalar a la convenció de Liverpool que el govern hauria de tornar a la taula de negociació

L'oposició considera que abans caldria arribar a un acord comercial amb Europa que buscar una ruptura total tant sí com no

zentauroepp42220761 epa3502  londres  reino unido   20 02 2018   el l der labori180220210816

zentauroepp42220761 epa3502 londres reino unido 20 02 2018 el l der labori180220210816 / Tolga Akmen

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El ‘brexit’ divideix els laboristes britànics, que celebren des de diumenge a Liverpool la seva conferència anual. Direcció i bases difereixen sobre l’estratègia de la sortida d’Europa. El 86% dels membres del Partit Laborista, desitja la celebració d’un nou referèndum sobre el ‘brexit’, segons una enquesta publicada pel diari ‘The Observer’. Però una nova consulta no és el que Jeremy Corbyn voldria. “La nostra preferència va per unes eleccions generals i que puguem negociar la nostra futura relació amb Europa. Veurem el que passa a la conferència”,va assenyalar en una entrevista a la BBC. “Som un partit democràtic” va afegir. Sota una gran pressió de la militància, Corbyn  va prometre  que assumirà el que decideixin els afiliats quan es discuteixi la moció, abans del final de la reunió dimecres que ve. La pregunta que se sotmetrà als afiliats encara no està decidida.

Un milió i mig de vots extra

 La posició oficial de la cúpula laborista sempre ha sigut respectar el resultat del referèndum del 2016 i seguir endavant amb el divorci. Les bases, després de dos anys de negociacions caòtiques i l’últim fiasco de Salzburg, reclamen un segon referèndum. En els preparatius de la conferència, la direcció es va veure inundada amb més d’un centenar de mocions de les circumscripcions laboristes demanant la nova votació, sigui quin sigui el resultat de les negociacions amb Brussel·les. Un compromís ferm que figuri en qualsevol programa del partit. Corby promet escoltar-los.

D’acord amb un sondeig de la firma YouGov, els laboristes podrien obtenir al voltant d’1,5 milions de vots extres si recolzessin el segon referèndum. La gent més jove, inclosos activistes que acompanyen Corbyn, són visceralment ‘antibrexit’. També ho és l’alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, favorable a la segona consulta, igual com l’alcalde de Manchester, Andy Burnham. Posar el ‘brexit’ en mans dels ciutadans compta també amb el suport de diversos sindicats.

 El partit va establir sis línies vermelles que no es poden creuar en la negociació amb Brussel·les i les manté. El número dos de la formació, Tom Watson, es va mostrar molt cautelós. “El pla del ‘brexit’ s’ha de votar al Parlament. Si aquest vot fracassa, creiem que la primera ministra ha de convocar unes eleccions generals, perquè puguem solucionar els problemes sobre l’acord. I si el parlament no ho aconsegueix, potser hem de donar el vot al poble”.El ministre a l’ombra de Finances, John McDonnell, i el responsable del ‘brexit’, Keir Starmer, no descarten per complet la possibilitat de cap altra consulta, tot i que no és el que prefereixen. En tot cas, la pregunta en aquest hipotètic vot versaria sobre la manera de deixar la Unió Europea i no sobre anul·lar el ‘brexit’

Més poder per a les bases

L’altra gran batalla interna a la conferència de Liverpool és la revisió de les normes sobre el funcionament del partit. Un conjunt de canvis per donar més poder als membres i les bases. “Els plans laboristes per a la democràcia han de començar a casa” afirmava el jove ideòleg de l’esquerra radical Owen Jones en un dels seus últims articles a ‘The Guardian’. Diumenge es va aprovar una moció per fer més fàcil als membres locals del partit poder apartar de l’escó els diputats rebels. 

Notícies relacionades

Actualment un elegit a les urnes pot presentar-se automàticament a la següent elecció. Però després dels enfrontaments entre Corbyn i alguns diputats laboristes, molt crítics amb ell, els corbynistes buscaven un mecanisme que en facilités el reemplaçament. Fins ara per a aquest cessi, feia falta que així ho decidís el 50% dels afiliats locals dels sindicats i el partit. Aquest percentatge s’ha reduït ara al 35%.   “Crec que hi ha certs diputats al nostre partit que gairebé estan demanant ser cessats. No volen ser part d’aquesta transformació emocionant que vivim”, va clamar des de la tribuna, entre aplaudiments, el secretari general del sindicat Unite, Len McCluskey. Els futurs diputats estaran doncs més controlats pels militants de diferents moviments antiestablishment del laborisme actual.

Tres anys després de l’arribada de Corbyn, el Partit Laborista britànic és irreconeixible. La formació amb 540.000 membres s’ha allunyat definitivament de les posicions centristes que el van dur durant 13 anys al poder amb Tony Blair i Gordon Brown. Els moderats que van intentar repudiar Corbyn han perdut la batalla. Molts d’ells retindran difícilment l’escó en les pròximes eleccions. Es calcula que una trentena el perdran.