L'AMBAIXADA DE L'EQUADOR

Aquest era el pla amb què Putin volia treure Assange del Regne Unit

Segons publica 'The Guardian', espies russos van ordir un pla per portar el fugitiu al seu país, en el qual no hi ha acord d'extradició amb els Estats Units

russian hackers clinton campaign 03095-9d790

russian hackers clinton campaign 03095-9d790 / FRANK AUGSTEIN (AP)

2
Es llegeix en minuts
Begoña González

Diplomàtics russos van mantenir reunions secretes a Londres el 2017 amb persones pròximes a Julian Assange per provar de treure'l del país, segons publica The Guardian.

Segons el mateix mitjà, van ordir un pla que pretenia treure al fundador de Wikileaks del Regne Unit el dia de Nadal del mateix any en un vehicle diplomàtic i portar-lo a Rússia, on no hi ha acord d’extradició amb els Estats Units. Per a això, els espies russos comptaven amb un pis que utilitzarien com a base d’operacions a prop de l’ambaixada i des del qual coordinarien tota l’operació. 

Malgrat que havien tingut en compte fins a l’últim detall, finalment el pla va ser descartat per ser "massa arriscat" i, segons fonts citades per aquest diari britànic, va sorgir d’un intent fallit de l’Equador d’atorgar-li formalment l’estatus de diplomàtic a Assange. 

Ingerències russes en les eleccions

El fundador de Wikileaks, que va fugir del seu país després de filtrar prop de 50.000 emails que van perjudicar la candidata a la presidència Hillary Clinton, és una peça clau en una de les investigacions en curs que s’estan duent a terme per aclarir la possible ingerència russa en les eleccions presidencials del país el 2016. De fet, per això mateix, múltiples fonts l’han relacionat amb la intel·ligència russa, i apunten amb més decisió si pot ser, que van ser els russos que li van filtrar aquests correus electrònics. 

Robert Mueller, l’oficial al comandament de la investigació, va interposar càrrecs criminals contra dotze espies russos al juliol per suposades ingerències en els servidors del partit demòcrata nord-americà durant la campanya presidencial. Uns emails que segons apunten els investigadors haurien sigut transmesos al fundador de Wikileaks, que va ser qui els va treure a la llum.

Assange ha negat sempre haver rebut aquests correus per part de la intel·ligència russa, però els rumors d’aquest pla de fuga han aixecat totes les sospites. Segons The Guardian, Fidel Narváez, home de confiança d’Assange i del cònsol de l’Equador a Londres, hauria sigut l’encarregat de negociar amb els espies russos el pla de fuga. 

El pla

Notícies relacionades

El pla incloïa l’entrega a Assange de documents diplomàtics, una cosa que li permetria disfrutar del privilegi de la immunitat i ser recollit en la mateixa ambaixada en un vehicle diplomàtic. A més, múltiples fonts apunten que el Kremlin estava disposat a oferir ajuda per completar el pla i fins i tot van acceptar traslladar Assange a territori rus

Pel que sembla, Narváez va visitar dues vegades durant l’any 2017 l’ambaixada de Rússia a Kensington, però segons va defensar ell mateix ho va fer en visites oficials i públiques al costat de 20 o 30 diplomàtics més d’altres països. Narváez ja havia sigut home de confiança d’altres acusats de filtracions contra el govern nord-americà i havia tingut un important paper en el cas Snowden, acusat de filtrar informació de l’Agència de Seguretat Nacional el 2013. Segons va emetre la cadena Univisión, Narváez hauria viatjat a Rússia el mateix dia que es va expedir la documentació segura per a la fugida de Snowden.