Anar al contingut

Guerra contra el terrorisme

Disminueixen els atacs terroristes en l'àmbit mundial, segons els EUA

Al-Qaida i l'Estat Islàmic segueixen sent els grups més poderosos a què s'enfronten les forces occidentals

El Periódico

Disminueixen els atacs terroristes en l'àmbit mundial, segons els EUA

FADEL SENNA

El 2017 hi va haver un total de 8.584 atacs terroristes a tot el món, que van causar 18.700 morts i van deixar més de 19.400 ferits, però el que és important d’aquestes xifres és que mostren un descens del 23% en el nombre de casos, cosa que significa que les mesures aplicades pels països per combatre aquest fenomen han donat bons resultats.

A més, segons l’informe anual sobre terrorisme del Departament d’Estat dels EUA, les morts provocades per aquest fenomen es van reduir un 27% respecte a un any abans i el document atribueix aquesta tendència a un marcat descens de la violència a l’Iraq.

Això com a part de les accions de les forces de seguretat iraquianes, que amb el recolzament de la coalició internacional liderada per Washington en contra del grup Estat Islàmic (EI) van aconseguir recuperar a finals del 2017 el territori ocupat per aquesta organització terrorista.

Altres dels països que van veure una disminució en el nombre d’atacs entre el 2016 i el 2017 van ser Turquia, amb un 71% menys; així com el Iemen, amb una reducció del 62%, i Síria, amb un descens del 61%, d’acord amb el document.

L’enemic principal

L’enemic principal per als Estats Units en matèria de terrorisme continua sent Al-Qaida, que ha mostrat una "expansió silenciosa dels membres i operacions", en una xarxa que manté el "nucli" a l’Afganistan i el Pakistan, però que ha expandit la seva influència en altres àrees, com l’Àfrica Occidental, on té una forta presència a Mali.

En una roda de premsa telefònica, el coordinador de l’estratègia antiterrorista del Departament d’Estat, Nathan A. Sales, va considerar que Al-Qaida ha sigut un "enemic pacient" que ha aprofitat el temps per expandir la seva influència mentre l’Estats Islàmic (EI) "captava els titulars de la premsa".

Però, de qualsevol manera, el funcionari nord-americà va assegurar que "tot i que l’EI s’ha emportat els titulars, estem decidits a lluitar contra Al-Qaida on estigui".

Debiliten l’Estat Islàmic

Segons l’informe, l’Estat Islàmic (EI) va continuar sent responsable de més atacs i morts que qualsevol altre grup terrorista el 2017, però va reduir en un 23% el nombre d’atemptats i va ocasionar 53% menys de víctimes mortals, en comparació amb el 2016.

Els EUA van comptabilitzar atemptats de l’EI i els seus afiliats a 20 països durant l’any 2017, període en què va mantenir especial força a l’Afganistan, el Pakistan, Egipte i l’Àfrica Occidental. Però, durant l’any passat, amb la perduda de territoris a l’Iraq i Síria, el grup gihadista va començar a innovar utilitzant "tècniques pròpies de la insurgència", va detallar l’informe del Govern dels EUA.