Tusk ajorna fins al novembre una cimera sobre el 'brexit'

El president del Consell Europeu insisteix que tots els escenaris són possibles però aspira a concloure l'acord aquesta tardor

zentauroepp45102141 eu chief brexit negotiator michel barnier  background  is ki180919154906

zentauroepp45102141 eu chief brexit negotiator michel barnier background is ki180919154906 / Francisco Seco

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Salzburgo

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, acaba de donar per fet que les negociacions del ‘brexit’ no quedaran resoltes durant el mes d’octubre, tal com estava previst en el pla inicial de la UE. A la seva arribada a la cimera informal de caps d’Estat i de Govern, que se celebra aquest dimecres i dijous a Salzburg, el dirigent ha confirmat que farà falta una reunió extraordinària per tancar el tracte i que tindrà lloc a mitjans de novembre.

"M’agradaria deixar-ho enllestit a la tardor. Per això, en la reunió de demà dels 27 proposaré una nova cimera cap a mitjans de novembre", ha anunciat Tusk a la seva arribada al lloc de la reunió. De moment, no hi ha data concreta. Segons fonts del Consell, els líders estan provant de quadrar agendes però la confirmació d’aquesta nova cita extraordinària corrobora les dificultats a què s’enfronta el negociador en cap de la UE, Michel Barnier, en aquest esprint final cap a la consumació del divorci.

Les properes vuit setmanes seran, per tant, claus en el procés llançat arran del referèndum de sortida celebrat pel Regne Unit el juny del 2015. Probablement, la fase més crucial de tot el procés de divorci. "Avui tenim potser més esperança però hi ha cada vegada menys temps. Cada dia que queda l’hem de dedicar a les negociacions", ha demanat amb urgència el màxim responsable del Consell Europeu.

Tots els escenaris possibles

Notícies relacionades

I és que, o hi ha fumata blanca per al novembre o no hi haurà temps material perquè els parlaments nacionals –inclòs el britànic– ratifiquin l’acord abans de la data de sortida del Regne Unit de la UE, el 29 de març del 2019, cosa que podria derivar en un ‘brexit’ sense acord. “Són possibles diversos escenaris”, ha admès Tusk, sense parlar en aquesta ocasió de “catàstrofe”, com va alertar en la seva carta d’invitació als caps d’Estat i de Govern europeu. 

Segons Tusk, algunes de les propostes realitzades per la primera ministra britànica, Theresa May, i incloses al llibre blanc britànic, conegut com a Pla Chequers, van en la bona direcció, com la disponibilitat per cooperar en política exterior i seguretat. Però altres qüestions continuen estancades i, especialment, una que preocupa a Brussel·les, com és la recerca d’una solució per evitar el retonr d’una frontera dura, amb controls fronterers, entre Irlanda i Irlanda del nord.