Benalla assegura que no era el guardaespatlles d'Emmanuel Macron

L'excol·laborador del president que va colpejar manifestants el Primer de Maig minimitza les seves funcions a l'Elisi davant de la comissió d'investigació del Senat

zentauroepp45100911 topshot   former elysee senior security officer alexandre be180919155344

zentauroepp45100911 topshot former elysee senior security officer alexandre be180919155344 / BERTRAND GUAY

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Alexandre Benalla, l’excol·laboradord’Emmanuel Macron que va colpejar uns manifestants el passat Primer de Maig fent-se passar per policia, ha comparegut aquest dimecres envoltat d’una gran expectació en la comissió de lleis del Senat que investiga si es van produir disfuncions a la cúpula de l’Estat en l’àmbit de la seguretat presidencial.

Benalla ha intentat minimitzar el seu rol a l’Elisi i ha assegurat que no era el guardaespatlles d’Emmanuel Macron ni exercia funcions de policia sinó que s’encarregava de “coordinar” els desplaçaments públics i privats del president de la República perquè es desenvolupessin en òptimes condicions de seguretat. “No era el guardaespatlles d’Emmanuel Macron. No l’he sigut mai”, ha declarat.

El seu principal missatge és que no va ocupar cap lloc en l’operació de seguretat del president i que la seva missió era d’ordre “administratiu”,una mena de “cap d’orquestra” dels viatges i actes del palau.

Sobre per què havia sol·licitat un permís per portar armes, ha respost que va ser per la seva “seguretat personal”, si bé ha admès que en alguna ocasió anava armat quan acompanyava el president.

També ha reconegut que podia fer “suggerències” als membres del Grup de Seguretat de la Presidència de la República (GSPR) –el cos oficialment encarregat de la seguretat del president– sobre el reclutament de nous efectius.

Els membres de la comissió parlamentària, per la qual han desfilat ja més d’una vintena de persones, han mostrat la seva decepció després de la compareixença de Benalla, que ha deixat intactes els interrogants que l’escàndol ha suscitat sobre la possible existència d’una estructura policial paral·lela dins de l’Elisi.

“S’ha presentat com un gentil organitzador de viatges”, ha resumit amb sorna el vicepresident de la comissió, Jean Pierre Sueur. El marge de maniobra dels senadors era, no obstant, limitat. Com que Benalla està imputat pels actes violents comesos al maig, no podien interrogar-lo sobre aquests fets per no interferir en el procés judicial en curs.

Col·laborador i cordial

Amb un vestit de jaqueta blava, camisa blanca i corbata de punts, la imatge de Benalla al palau de Luxemburg era molt diferent a la del vídeo en què apareix amb casc d’antiavalots i aires de males puces.

Notícies relacionades

S’ha mostrat col·laborador i ha respost en un to cordial a les preguntes que els senadors li han fet durant una hora i mitja. Després de prestar jurament, ha iniciat la seva audició demanant disculpes per haver anomenat “petit marquès” el president de la comissió, Philippe Bas, en una recent entrevista. 

La decisió del Senat, cambra de majoria conservadora, de convocar Benalla havia irritat el grup parlamentari del president. Els senadors de la República en Marxa han boicotejat l’audició i el mateix Macron va trucar al president del Senat, Gérard Larcher, per mostrar-li la seva sorpresa. El cap de files de LREM, Christophe Castaner, va parlar fins i tot d’una operació de la dreta per “destituir” el president.