CONSELL DEL PRESIDENT DELS EUA

Borrell diu que Trump li va suggerir aixecar un mur al Sàhara per frenar la immigració

zentauroepp44831230 epa7001  viena  austria   30 08 2018   el ministro de exteri180831132316

zentauroepp44831230 epa7001 viena austria 30 08 2018 el ministro de exteri180831132316 / FLORIAN WIESER

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, ha afirmat aquest dimarts que el president dels Estats Units, Donald Trump, li va suggerir construir un mur al desert del Sàhara per frenar la immigració –tal com el que ell promou a la frontera dels Estats Units amb Mèxic–.

Així ho ha relatat durant un col·loqui en el Club Siglo XXI en el qual ha deixat clar que aquesta no és la solució per a la immigració a Europa, sinó més aviat què fer tenint en compte que l’Àfrica duplicarà la seva població en els pròxims 20 anys.

És més, ha avisat que mentre a Europa els polítics, sobretot si busquen notorietat, "especulen amb hipotètics plans Marshall", la Xina acaba de posar 65.000 milions sobre la taula per invertir en infraestructures en el continent.

A més, ha avisat que el problema migratori a Europa "no es resoldrà en un futur pròxim perquè és identitari, cultural, de capacitat d’absorbir el diferent i les societats europees no estan estructurades per absorbir més d’un percentatge", especialment si són musulmans.

La política antiimmigració italiana

Borrell ha avisat també que hi pot haver una altra "gran crisi" europea si Itàlia manté la seva política antiimmigració i eleva el dèficit com van prometre els partits en campanya electoral. També que en les pròximes eleccions al Parlament Europeu el que està en joc és que hi hagi una majoria euroescèptica o populista, davant el tradicional europeisme.

En aquest sentit, ha assenyalat que el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, ha guanyat 10 punts en intenció de vot amb la seva mà dura amb la immigració, i ha opinat que extrema esquerra i extrema dreta poden "confluir en el rebuig identitari de l’altre".

Segons la seva anàlisi, el vell eslògan "és l’economia, estúpid" per explicar la política dels noranta podria canviar-se per un "és la identitat, estúpid". "La gent busca respostes en el que coneix, que és l’Estat nació i en ocasions la nació sense Estat, la demanda que una nació construeixi el seu propi Estat," ha dit, abans d’advertir també que les grans tragèdies de la humanitat han vingut precisament de debats identitaris.

Menció a Puigdemont

Notícies relacionades

El ministre també ha esmentat, a tall d’exemple, l’expresident català Carles Puigdemont mentre explicava com l’antiga Lliga Nord a Itàlia s’ha convertit ara simplement en la Lliga i ha canviat el seu discurs contra el sud del país per un discurs antiimmigració com a "enemic comú". En aquest context, ha assenyalat que Salvini "s’ha fet elegir senador per Calàbria, com si Puigdemont es fes elegir senador per Cadis."

D’altra banda, el ministre ha aclarit que el Govern no té previst habilitar ambaixades i consolats perquè s’hi pugui sol·licitar asil, en resposta a una pregunta de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR).