REVÉS A L'ELISI

Macron perdrà un altre dels seus pesos pesats en el Govern

El ministre de l'Interior, Gérard Collomb, un dels més fidels suports del president francès, optarà per quarta vegada per l'alcaldia de Lió el 2020

zentauroepp45087579 file photo  french interior minister gerard collomb listens 180918122040

zentauroepp45087579 file photo french interior minister gerard collomb listens 180918122040 / Gonzalo Fuentes

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El ministre francès de l’Interior i número dos de l’Executiu, Gérard Collomb, vol tornar a ser alcalde de Lió, la ciutat que va dirigir durant setze anys –entre el 2001 i el 2017– i des de la qual va teixir nombrosos suports per impulsar la carrera presidencial del llavors jove ministre d’EconomiaEmmanuel Macron.

En una entrevista que aquest dimarts publica l’edició digital de la revista L’Express, el mateix Collomb anuncia que serà candidat a l’alcaldia de la metròpolis lionesa en les eleccions del 2020. “Les municipals són lluny, però, si d’aquí a llavors no em diagnostiquen una malaltia greu, seré candidat”, diu amb humor el ministre, de 72 anys.

Per preparar la campanya, Collomb deixarà el seu lloc en el Govern el juny del 2019, després dels comicis al Parlament Europeu, una data en què es dona per fet que el president Macron farà una remodelació governamental de pes per renovar equips i donar un nou impuls a la segona part del seu mandat.

“No seré ministre fins al penúltim dia. Crec que els ministres que vulguin ser candidats a les municipals haurien de deixar el Govern després de la batalla de les europees”, afegeix Collomb, que en els últims mesos havia donat nombrosos senyals del seu interès per reprendre la política local. Al juny creo una associació per debatre sobre les perspectives de futur a Lió i la seva regió metropolitana.

Fidelitat

Diputat des del 1981, Collomb va ser un delsprimers socialistes de pes a unir-se amb entusiasme al projecte d’Emmanuel Macron el març del 2016. La seva fidelitat va ser recompensada amb una cartera essencial en un país que viu sota l’espasa de Dàmocles de l’amenaça terrorista. “L’home que murmura a l’orella del president”, va titular un dia Le Figaro per il·lustrar la influència del veterà polític sobre el jove inquilí de l’Elisi.

Des de la plaça Beauvau, seu del Ministeri de l’Interior, Collomb ha impulsat l’enduriment de la política migratòria amb una nova llei d’asil i immigració molt criticada per les associacions humanitàries i ha engegat un nou dispositiu de seguretat a les barriades conflictives, una espècie de policia de proximitat.

Però l’home fort de l’Executiu ha sortit perjudicat de l’escàndol sorgit aquest estiu pelcas Benalla,cas Benalla l’excap de seguretat del president agafat in fraganti quan colpejava sense pietat uns manifestants el Primer de Maig lluint un braçalet de la policia.

Falta d’humilitat

En les últimes setmanes també s’ha deteriorat la seva relació amb Macron. Al president no li han paregut bé les paraules del seu ministre amb què criticava la “falta d’humilitat” del Govern enmig d’un tempestuós inici de curs polític que s’ha carregat el més popular dels membres de l’Executiu, l’ecologista Nicolas Hulot, i la credibilitat del president davant de l’opinió pública.

Notícies relacionades

Segons Le Parisien, Macron i el seu ministre van mantenir fa una setmana un cara a cara durant un sopar al Palau de l’Elisi en presència de Brigitte Macron. Lluny de rectificar, Collomb va tornar amb els tretze són tretze. “Li vaig dir el que no funcionava i em va respondre. El president veu bé que els temps són durs”, ha declarat al diari. 

El primer poli de França, com es coneix al país veí als titulars d’Interior, tendeix a no mossegar-se la llengua i segons la premsa francesa diu en públic el que molts pensen en privat: que en la cúpula de l’Estat sobra arrogància.