SORTIDA COMPLICADA

May als diputats euroescèptics: "O el meu pla o no hi ha acord"

zentauroepp45055070 file   in this july 24  2018 file photo  british prime minis180917100417

zentauroepp45055070 file in this july 24 2018 file photo british prime minis180917100417 / Matt Dunham

3
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE

"O el meu pla, o res". Quan falten sis mesos per a l’entrada en vigor del ‘brexit’, Theresa May va enviar dilluns un ultimàtum als diputats conservadors que boicotegen la proposta de sortida de la Unió Europea de la primera ministra.

La seva intervenció va coincidir amb la visita a Londres de la directora del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, qui va advertir que el ‘brexit’, amb acord o sense, tindrà, "costos per a l’economia del Regne Unit i en menor mesura per a la resta la Unió Europea". En el cas d’una ruptura no negociada, va subratllar, aquests costos serien "substancials". "Reducció futura del creixement, possible increment del dèficit, depreciació de la divisa, reducció de la talla de l’economia britànica", va assenyalar.

En una llarga entrevista concedida al programa ‘Panorama’ de la BBC, May va presentar el seu pla de Chequers com a única opció possible, i va intentar pressionar els parlamentaris euroescèptics. "Tenim un bon acord, conclosa la negociació amb la Unió Europea, per portar-lo davant del Parlament. Crec que l’alternativa a això és que no hi hagi acord", va afirmar

May va rebutjar un pla presentat la setmana passada per alguns diputats rebels ‘tories’, els anomenats ‘brexiteers’, per solucionar el problema de la frontera entre el nord i el sud d’Irlanda. "No es resol el problema de la frontera movent-la 20 quilòmetres dins d’Irlanda del Nord o 20 quilòmetres dins de la República d’Irlanda. Continua sent una frontera dura".

 Solució tecnològica

Segons el diari 'The Times', el cap negociador de la Unió Europea, Michel Barnier, està treballant en un protocol per resoldre amb l’ús de tecnologia l’obstacle fronterer i evitar els controls tradicionals.

El cap dels ‘brexiteers’, l’exministre d’Exteriors, Boris Johnson, havia qualificat els intents debatuts fins ara per superar el que s’ha convertit en l’escull més gran de la negociació com "una abominació constitucional". Però Johnson va afirmar dilluns que, si Brussel·les  ha canviat d’opinió i "està discutint activament algunes de les formes tècniques de resoldre això", això "ens pot permetre avançar, tenir llibertat de comerç, reprendre el control de la regulació i tenir un propi ‘brexit".

Els partidaris de continuar a la UE reclamen un nou referèndum, com és el cas de l’exlíder del partit dels liberals demòcrates, Nick Clegg, que va rebutjar que May exclogui per endavant altres alternatives. "Crec que és un gran desmèrit per a les nostres tradicions democràtiques tenir una primera ministra que ara diu no queda cap altra possibilitat. ‘És el meu pla o l’abisme’. Això no és veritat, hi ha altres alternatives, si s’està preparat a acceptar-les", es va queixar.

El 'brexit' és una aventura sense final feliç, segons Lagarde i l’FMI. "Que quedi clar, comparat amb el mercat únic fluid d’avui, tots els possibles escenaris del ‘brexit’ tindran costos per a l’economia del Regne Unit. Els més importants seran els impediments per al comerç en la nova relació, serà més costós. És una cosa que hauria de ser òbvia, però sembla que de vegades no ho és, va assenyalar.

Mal acord

El ‘brexit” monopolitza la política britànica i és el tema més important a què s’enfronta el país, segons la immensa majoria dels votants, d’acord amb un sondeig de You Gov (64%). El segon assumpte, a gran distància, és la sanitat pública (NHS), (35%), seguit de l’economia, (30%) i la immigració (28%), un tema que va ser crucial en el resultat de referèndum.

Notícies relacionades

"La gent està menys preocupada ara per la immigració", assenyala la professora Sara B Hobolt de la London School Of Economics en una trobada amb la premsa internacional. Més de dos anys després de la consulta, "la gent segueix profundament dividida sobre el ‘brexit’, tot i que ara hi ha una petita majoria favorable a la permanència a la Unió Europea i un increment significatiu de la gent que vol un segon referèndum", afirma.

Entre els dos bàndols només hi ha un punt comú: "La major part tant dels partidaris de quedar-se com dels de marxar coincideixen  que el Regne Unit aconseguirà un mal acord".