S'han iniciat les tasques de rescat

Almenys 100 filipins sepultats en una mina després del pas del tifó 'Mangkhut'

Dos miners van aconseguir escapar-se del corriment de terres arrossegant-se per un túnel excavat sota terra

zentauroepp45069722 internacional180917090640

zentauroepp45069722 internacional180917090640 / HARLINGTON PALANGCHAO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats filipines van reprendre aquest dilluns els treballs de recerca i rescat de prop d’un centenar de persones atrapades en una mina a Itogon, al nord del país, sepultada en llot després del pas del ‘Mangkhut’ dissabte.

L’alcalde d’Itogon, Victorio Palangdan, ha confirmat avui als mitjans que de moment hi ha 34 morts, però es tem que hi hagi almenys entre 40 i 50 persones atrapades a dins, motiu pel qual la xifra total de víctimes pot arribar al centenar.

Les fortes inundacions i els lliscaments de terra causats pel tifó més gran de l’any van sepultar la mina i quatre barracons on vivien els miners, que van ignorar les advertències de la policia abans de l’arribada del ‘Mangkhut’, segons Palangdan.

"Van pensar que l’àrea era segura i la van convertir en un centre d’evacuació per a si mateixos. Les autoritats van intentar convèncer-los perquè se n’anessin però ho van rebutjar", va explicar l’alcalde en declaracions a una ràdio local.

Dos supervivents

Dos miners van aconseguir escapar-se del corriment de terra arrossegant-se per un túnel de la mina, instal·lació que segons les autoritats estava tancada des de 2009, tot i que alguns miners l’explotaven de manera il·legal.

Segons l’últim recompte provisional de la Policia Nacional, les víctimes del ‘Mangkhut’ a tot el país són almenys 65, tot i que no és clar si en aquesta dada s’hi inclouen les 34 víctimes confirmades de la mina d’Itogon o només unes quantes.

La regió més colpejada pel ‘Mangkhut’, batejat localment com ‘Ompong’, ha sigut Cordillera, on s’han confirmat 54 morts, la majoria dels quals, per allaus de terra a les muntanyes.

Notícies relacionades

Segons el Centre Nacional de Desastres, unes 220.000 persones segueixen evacuades de casa seva, tot i que aquest organisme, encarregat de coordinar les tasques de resposta d’emergències de totes les agències governamentals, no ha confirmat de moment cap mort pel ‘Mangkhut’ als seus informes diaris.

El tifó va tocar terra a Baggao, a la costa nord-oriental del país, dissabte a la matinada, amb vents de fins a 305 quilòmetres per hora, pluges torrencials i onades de fins a sis metres; tot i que en la seva trajectòria cap a l’oest es va anar debilitant i va abandonar el país a la nit amb vents d’entre 120 i 170 quilòmetres per hora.