ALERTA A ÀSIA

El supertifó 'Mangkhut' castiga Hong Kong després de deixar mig centenar de morts a les Filipines

El devastador fenomen ja es troba en territori xinès, on ja ha causat dues morts i abundants destrosses

92jzblb4cv93roascniio31100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El tifó més potent de la vintena que rebrà aquest any les Filipines ha desballestat vivendes, arruïnat collites i interromput comunicacions. Almenys 59 persones han perdut la vida, entre les quals, diversos nens, i els desapareguts es compten per desenes. La regió muntanyosa de Cordillera, al nord de Luzon, es va emportar la pitjor part. També hi ha hagut morts a Nueva Ecija, Kalinga i Ilocos Sud. El cicló ha causat almenys dos morts i més de 200 persones han resultat ferides al sud-est de la Xina, on ja evoluciona causant nombroses destrosses, especialment a Hong Kong.

A les Filipines, les carreteres negades han impedit als equips de salvament acostar-se a les zones costaneres per les quals va entrar el tifó dissabte i que han sigut les més afectades. És previsible que el recompte de víctimes augmenti quan les comunicacions puguin ser restablertes.

“Com més al nord avancem, majors són els danys, especialment a la província de Cagayan. Cases i més cases han sigut enderrocades o fetes malbé greument, sense sostres ni parets. Grans arbres han sigut arrencats i els pals d’electricitat es balancegen amb les línies de tensió per terra”, ha descrit Jerome Balinton, portaveu de Save the Children, des del nord-est de Luzon. Els esforços de les autoritats es dirigeixen ara a la rehabilitació de les zones devastades. La pràctica totalitat dels edificis a Tuguegarao, capital provincial de Cagayan, han patit danys.

Collites perdudes

El tifó va passar per àrees muntanyoses afectades per un procés de desforestació acusat en els últims anys que ha agreujat els lliscaments de terres. També ha arruïnat els terrenys de cultiu quan faltaven poques setmanes per a l’inici de la collita d’arròs i blat de moro. Els agricultors es van afanyar a recollir el que van poder en les vigílies del tifó, però no van arribar ni a una cinquena part del total, segons estimacions de Manila. Milers de filipins han perdut el seu aliment anual en un sol cap de setmana.

El president filipí, Rodrigo Duterte, es va dirigir al país a través de la televisió. “Comparteixo la pena dels que han perdut els seus éssers estimats. Aquests són fets imprevistos. La indústria d’assegurances els anomena actes de Déu. No sé com poden ser un acte de Déu, però així s’anomenen en les assegurances”, va dir el loquaç i heterodox president.

Manila no ha pogut complir el propòsit de “zero víctimes” que havia anunciat la setmana passada. Les autoritats havien rebut crítiques en el passat per les insuficients mesures de prevenció contra els tifons que puntualment acudeixen en la temporada del monsó.

En el record persisteixen els més de 7.000 morts i desapareguts, 16 milions de damnificats i el rastre de destrucció massiva que va deixar el tifó 'Haiyan' el 2013. El Govern ha ampliat les evacuacions, millorat el sistema d’alarmes, prohibit els viatges a les zones afectades i preparat a l’Exèrcit. També ha contribuït a evitar mortaldats passades que el tifó 'Mangkhut' passés per zones amb menys densitat demogràfica.

Arribada a Hong Kong

El supertifó que assola aquesta setmana bona part del sud-est asiàtic té una massa ennuvolada de 900 quilòmetres i es desplaça amb vents sostinguts de 200 quilòmetres per hora i ràfegues que superen els 250 quilòmetres per hora. Aquest migdia ha arribat a Hong Kong, on les autoritats havien alertat de l’“alta amenaça” que suposa per als veïns de l’excolònia.

La macrociutat, un dels pulmons econòmics d’Àsia, ha aturat el seu pols vibrant. La majoria de les botigues i serveis públics han tancat i més de 800 vols han sigut cancel·lats a l’aeroport internacional. Els hongkonguesos han rebut instruccions per quedar-se a casa i allunyar-se de les finestres. Diversos milers van ser evacuats dissabte de les zones costaneres. La premsa ha informat de vents huracanats que han trencat finestres i aixecat sostres. També de restaurants i hotels inundats per les pluges que acompanyen el 'Mangkhut'.

Tancament d’escoles a la Xina

Notícies relacionades

Segons informacions de l’agència estatal Xinhua almenys 213 persones van resultar ferides a la ciutat de Hong Kong, que ha estat tot el dia sota alerta màxima tot i que ja ha reduït la seva gravetat de 10 a 8 (en una escala de 10).

L’ull de 'Mangkhut' va fuetejar tot el matí d’aquest diumenge Hong Kong i es va quedar a 100 quilòmetres de l’excolònia britànica, mentre que va aterrar a la tarda (demà en horari espanyol) a la costa de la ciutat de Jiangmen (Guangdong) amb vents de fins a 162 quilòmetres per hora, segons l’estació meteorològica provincial.