FENOMEN DEVASTADOR

El supertifó 'Mangkhut' deixa una desena de morts i desapareguts a les Filipines

El tifó va entrar amb ràfegues de vent de més de 250 quilòmetres per hora i ha causat una gran destrucció

92jzblb4cv93roascniio31100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

El supertifó Mangkhut ha deixat almenys una desena de morts i desapareguts i les previsibles escenes de destrucció al seu pas per les Filipines aquest dissabte. No és descartable que el recompte de víctimes augmenti en les pròximes hores però sembla que les evacuacions massives i altres mesures de prevenció han impedit aquesta vegada una altra mortaldat.  Les autoritats esperen un recompte fiable de danys i més possibles víctimes, ja que les regions que van patir el seu embat són àrees muntanyoses de difícil accés.

Manila havia assegurat en la vigília que pretenien aconseguir “zero víctimes” i per a això havia destinat gairebé 30 milions d’euros. El govern havia ordenat alliberar aigua de moltes preses per evitar que es repetissin les inundacions provocades per altres tifons.

Mangkhut va entrar per l’arxipèlag abans de l’alba a través de la ciutat de Baggao, a la província septentrional de Cagayan, amb vents sostinguts de 200 quilòmetres per hora i ràfegues de més de 250 quilòmetres per hora. A Tuguegarao, capital provincial, el tifó va arrencar sostres, va ventar runa i va sacsejar cotxes, segons l’agència AP.

“Pot aixecar cotxes, és impossible sostenir-se drets i ni tan sols es pot avançar gatejant”, va aclarir René Paciente, meteoròleg del Govern. “Ens van dir que aquest tifó seria el doble de potent que l’anterior, per això estem terroritzats. Ja vam aprendre la lliçó l’última vegada, l’aigua va arribar al sostre”, va afirmar Myrna Parallag, de 53 anys, a les agències internacionals.

Una amplada de 900 quilòmetres

El tifó, amb un ample de 900 quilòmetres, es va aliar amb les pluges del monsó i va provocar intensos xàfecs. Va deixar inoperatiu l’aeroport de Tuguegarao, que va patir la ruptura de sostres i finestres. També ha deixat sense electricitat bona part de l’àrea afectada i arrasat les collites.

‘Mangkhut’ ha descarregat a la zona que produeix la major part d’arròs nacional quan els agricultors es preparaven ja per a la recol·lecció i el país tenia problemes per al proveïment. Les imatges de televisió mostren els estralls del tifó a les vivendes de la zona, moltes d’elles aixecades amb materials poc sòlids i rematades amb sostres de llauna. Serà necessari esperar a posteriors rodes de premsa per concretar el mal causat. “Creiem que ha sigut massiu”, ha alertat Virginia Orogo, secretària de Benestar Social.

50.000 persones evacuades

Més de cinc milions de persones viuen en la trajectòria del tifó i les autoritats havien ordenat l’evacuació de 50.000 veïns cap a edificis oficials que havien sigut habilitats com refugis.

El tifó ‘Mangkhut’ és el més potent de la vintena que fuetejarà les Filipines aquest any. L’arxipèlag del sud-est asiàtic no en rebia un de tan poderós des que el ‘Haiyan’ va provocar el 2013 més de 7.000 morts i desapareguts, 16 milions de damnificats i un rastre de destrucció massiva. La zona afectada pel ‘Mangkhut’ té menys densitat demogràfica i està protegida per serralades que alleugereixen el seu impacte, la qual cosa explica el menor nombre de víctimes.

Notícies relacionades

El tifó ha abandonat ja les Filipines i es dirigeix cap a la costa oriental de la Xina. L’Observatori de Hong Kong ha advertit que ‘Mangkhut’ entrarà a l’excolònia diumenge i les autoritats han recomanat recloure’s a casa i allunyar-se de les finestres. Les àrees més baixes com Lei Yue Mun i Tai O pateixen el perill d’inundacions i ja s’han preparat albergs per protegir un miler de persones. Les companyies aèries calculen que els vols cancel·lats en els propers tres dies arribaran als 400 i els trens d’alta velocitat s’aturaran a la província veïna de Guangdong (antiga Canton).