DESASTRE NATURAL ALS EUA

El 'Florence' dispara el risc de pluges "èpiques" i inundacions

L'enorme i lenta tempesta tropical ha deixat de moment 12 de morts

Els perills més grans ara són les crescudes de rius i les riuades sobtades

cmontanyes45044170 florence180915193719 / Steve Helber

cmontanyes45044170 florence180915193719
zentauroepp45045333 members of the greenville fire department swift water team g180915194233

/

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

ElFlorence, el primer huracà de l’Atlàntic que aquest any ha tocat terra als Estats Units, es va degradar oficialment divendres a tempesta tropical al rebaixar-se la intensitat dels vents, però els seus múltiples perills no disminueixen. Al contrari. "El sistema està descarregant quantitats èpiques de pluja, en alguns llocs mesurats en metres, no en centímetres", ha explicat Roy Cooper, el governador de Carolina del Nord, que divendres va aconseguir l’aprovació de la declaració de desastre per a l’estat per part de Donald Trump, obrint les comportes a l’ajuda federal. "L’aigua està pujant ràpid, en tots els llocs, fins i tot en llocs que normalment no s’inunden. El perill d’inundació per la tempesta és més gran que quan va tocar terra".

No és alarmisme exagerat en vista d’una tempesta que ha provocat de moment 12 morts confirmades, incloent les de tres persones que van morir en inundacions sobtades a les carreteres, un matrimoni mort en un incendi a casa seva, un home que va caure mentrel’evacuaven i una dona el cotxe de la qual va xocar amb un dels arbres caiguts. I els avisos del governador, que ha demanat als ciutadans que no es tornin "autocomplaents" i els ha recordat que si no estan atents "arrisquen vides", coincideixen amb els de les autoritats expertes.

Ken Graham, director del Centre Nacional d’Huracans, ha remarcat la gravetat de la situació. L’aclaparadora i extrema lentitud amb què es mou Florence, que avança cap a l’oest a escassos tres quilòmetres per hora i es preveu que diumenge giri cap al nord, la fa "particularment perillosa". Tot i que la velocitat dels vents va baixar als 80 quilòmetres per hora, aquests bufen fins i tot a 280 quilòmetres des del centre de la tempesta.

La pluja, el perill més gran

El més perillós, no obstant, són les pluges. Algunes ciutats ja han rebut 76 centímetres d’aigua, una quantitat que es defineix d’"absolutament aclaparadora" i marca un rècord estatal de pluja descarregada per una tempesta tropical (que fins ara estava marcat per les precipitacions que va deixar elFloyd el 1999). I el que agreuja la situació és que la descàrrega d’aigua "no ha acabat". S’esperen fins i tot 38 centímetres més, "crescudes catastròfiques isignificatives i prolongades inundacions de rius", així com possibles corriments de terra, amb el mapa de perill endinsant-se cap a l’interior.

Des de divendres diversos comtats tenenemergències en vigor per riuades sobtades, la més elevada categoria d’advertència en vista d’aquest tipus d’inundacions, amb "severa amenaça per a la vida humana i mal catastròfic". I el governador Cooper ha explicat que "els rius continuaran creixent dies després que la pluja hagi parat", amb la previsió que alguns arribin als seus màxims cabals dimecres.

Notícies relacionades

"El vent et pot fer mal, però és l’aigua, la crescuda, la pluja, la que pot matar-te més", constatava en una altra sessió informativa Jeff Byard, un dels encarregats de l’Agència Federal de Gestió d’Emergències, FEMA. "Ja ha caigut molta pluja, però queda molta pluja per arribar".

Carreteres impracticables

Les autèntiques "muralles d’aigua" de què parla el governador Cooper són visibles en multitud de localitats de l’estat. També en nombroses carreteres que s’han tornat impracticables. Més d’un milió de persones estan sense subministrament elèctric, la immensa majoria a Carolina del Nord, però més de 170.000 també a Carolina del Sud. Els refugis continuen poblats i prossegueixen els rescats dels qui van decidir o es van veure forçats a quedar-se a les seves llars, ara negades. I no para de ploure.