Migració

L'OEA recolza la política de "braços oberts" de Colòmbia a favor dels veneçolans

Luis Almagro i el president colombià, Iván Duque, van conversar sobre la crisi veneçolana

zentauroepp44705609 venezuelan cross the border from san antonio del tachira in 180820123002

zentauroepp44705609 venezuelan cross the border from san antonio del tachira in 180820123002 / SCHNEYDER MENDOZA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització d’Estats Americans (OEA) va recolzar dijous la política de "braços oberts" de Colòmbia per atendre els immigrants veneçolans que arriben al país, tot i que va assenyalar que es necessita una "coordinació regional" per enfrontar la crisi.

Així ho va afirmar el secretari general de l’OEA, Luis Almagro, al terme d’una reunió a Cartagena de Indias amb el president colombià, Iván Duque, en què van conversar sobre la crisi veneçolana, l’acord de pau amb les FARC i els assassinats de líders socials al país.

En la trobada també van participar-hi el canceller de Colòmbia, Carlos Holmes Trujillo; l’alt comissariat per a la Pau, Miguel Ceballos, i l’ambaixador de Colòmbia davant de l’OEA, Alejandro Ordóñez, entre d’altres.

"La crisi humanitària i migratòria definitivament afecta les condicions de vida i possibilitats de servei i desenvolupament de tots els països de la regió. La política de braços oberts de Colòmbia necessita coordinacions regionals", va afirmar Almagro.

Creació d’un grup de treball

En aquest sentit, va destacar la creació d¡un grup de treball de l’OEA per abordar la crisi del país caribeny i va destacar que serà liderat per l’exalcalde veneçolà David Smolansky.

"Haver designat com a coordinador del grup de treball David Smolansky és simplement reconèixer algú que ha estat a prop de la migració veneçolana, ha estat a prop de les condicions i les causes de la migració forçosa veneçolana", va afegir.

D’altra banda, Almagro i Duque van coincidir que l’única forma que Veneçuela surti de la crisi és que s’instauri "la democràcia al país" perquè el "règim" del president Nicolás Maduro deixi de mentir.

"Altrament, el règim ens continuarà mentint, ens continuarà dient que no existeix aquesta crisi, que no hi ha aquesta escassetat [...] Aquesta part del problema [la migració] que no poden ocultar és la denúncia més clara que rep la dictadura veneçolana", va afirmar el cap de l’OEA.

Per això va qualificar de mentides les "repatriacions per desenes" de veneçolans promogudes per Maduro "quan els exiliats forçosos del país són milions".

"Definitivament és un acte immoral que prova de perpetuar una mentida que ja no poden ocultar perquè aquesta és la part de la mentida veneçolana que s’ha escapat del seu control", va afegir el secretari de l’OEA.

Tornada a la pàtria

El pla “Tornada a la pàtria”, del Govern de Maduro, preveu que siguin repatriats veneçolans que estan en països com el Perú, l’Equador i l’Argentina a la recerca d’un futur millor després de marxar del seu enmig de la greu crisi econòmica que passa.

Per això, el 8 de setembre, 90 veneçolans van retornar al seu país, procedents de Lima, després d’embarcar-se en un avió enviat pel Govern de Maduro.

Notícies relacionades

Al seu torn, el president Duque va afirmar que l’organisme continental és conscient que la crisi migratòria "és un problema que ha escalat" a tota la regió i per això va destacar que aquest tema s’ha de discutir "al si de l’OEA".

"Insto que amb el recolzament seu [Almagro] i també el recolzament del president del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) –Luis Alberto Moreno– tinguem instruments de finançament per atendre aquesta situació en l’hemisferi", va afegir.