LES RELACIONS LONDRES-BRUSSEL·LES

El Banc d'Anglaterra adverteix de la caiguda del preu de la vivenda sense un 'brexit' pactat

En el pitjor escenari, el valor dels immobles es pot desplomar fins a un 35% en tot just tres anys

zentauroepp44991833 file photo  the governor of the bank of england mark carney 180914111758

zentauroepp44991833 file photo the governor of the bank of england mark carney 180914111758 / POOL New

1
Es llegeix en minuts

El governador del Banc d’Anglaterra, Mark Carney, ha advertit al Govern britànic que una falta d’acord sobre el ‘brexit’, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) pot provocar una caiguda dels preus de les vivendes al país.

Carney va assistir aquest dijous a una reunió especial del Govern per avaluar els possibles escenaris econòmics en cas que la Gran Bretanya i la UE no arribin a un pacte sobre els termes de la retirada britànica el 29 de març del 2019.

En aquesta trobada –celebrada a Downing Street, la residència oficial de la primera ministra britànica, Theresa May–, el responsable del banc emissor anglès també va advertir d’una possible crisi financera, possiblement com la viscuda fa 10 anys, quan el Regne Unit va entrar en recessió.

Efectes

En el pitjor dels escenaris econòmics, Carney va fer saber als ministres que els preus dels immobles poden caure fins a un 35% en un període de tres anys, informa avui la cadena BBC. A més, els tipus hipotecaris pujarien i la lliura esterlina tindria una forta caiguda, afegeixen els mitjans.

Al final de la reunió, el Govern va divulgar una sèrie de documents tècnics que analitzen l’impacte d’una sortida de la UE sense acord en diversos sectors. En aquest escenari, hi deixaria d’haver garantida la gratuïtat del roaming telefònic, roaminges veuria dificultada l’homologació de llicències de conduir dels britànics en altres països europeus, i es complicarien les relacions empresarials entre els dos costats del canal de la Manxa.

Incertesa

Londres i Brussel·les negocien el ‘brexit’, però hi ha incertesa sobre si les dues parts es podran posar d’acord a l’octubre pels problemes sobre la frontera irlandesa, ja que l’objectiu és que continuï sent invisible per no perjudicar el procés de pau nord-irlandès.

Notícies relacionades

No obstant, el negociador comunitari, Michel Barnier, va donar a entendre aquesta setmana que hi podria haver pacte en sis o vuit setmanes. La incertesa sobre una possible falta d’acord s’ha intensificat en les últimes setmanes en vista de les divisions en el Partit Conservador de May, després que diversos diputats euroescèptics rebutgessin l’anomenat pla Chequers.

Aquest pla, consensuat pel Govern el juliol passat, contempla la creació d’una àrea de lliure comerç per a béns després de la retirada britànica el 2019, fet que evitaria els controls de duanes i mantindria oberta la frontera irlandesa.