CRISI INSTITUCIONAL

El vincle del cap d'intel·ligència amb la ultradreta obre una crisi en el Govern alemany

Maassen va filtrar un informe al partit antiimmigració AfD i va acusar els mitjans d'inventar-se la violència contra immigrants a Chemnitz

Polítics socialdemòcrates demanen sortir de la coalició amb els conservadors de Merkel si no es depuren responsabilitats

undefined45002319 german chancellor angela merkel delivers her speech during a180912112228

undefined45002319 german chancellor angela merkel delivers her speech during a180912112228 / Markus Schreiber

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern alemany sembla abocat a una nova crisi institucional pels creixents indicis que el màxim responsable delsserveis d’intel·ligènciaHans-Georg Maassen, ha actuat en benefici del partit ultradretà Alternativa per a Alemanya (AfD).

Segons una informació publicada per la revista‘Kontraste’, el president de l’Oficina Federal de Protecció de la Constitució (BfV) va filtrar al diputat de la formació ultranacionalista i xenòfobaStephan Brandnerel seu informe oficial cinc setmanes abans que es fes públic, una cosa que no és il·legal.

Tot i que és habitual que els partits es reuneixin amb els cercles de seguretat i que aquests els passin informació per avançat, la suposada motivació política d’un funcionari d’alt rang com Maassen ha sembrat molts dubtes durant l’últim mes. La notícia ha enfurismat l’oposició i la cúpula del partit socialdemòcrata (SPD), aliat de coalició amb els conservadorsd’Angela Merkel. Aquest migdia el seu secretari general, Lars Klingbeil, ha demanat a la cancellera que "prengui mesures" i destitueixi Maassen, una expulsió demanada des de fa dies pels seus companys i pels diputats dels Verdes i l’Esquerra.

Atac als mitjans

La polèmica va esclatar dissabte passat, quan Maassen va assegurar en una entrevista al tabloide ‘Bild’ que no hi va haver caça d’immigrants a Chemnitz. “Hi ha bones raons per pensar que aquest és un cas de desinformació deliberada per distreure l’atenció pública sobre l’assassinat”, va afirmar als mitjans de comunicació del país en una acusació per a la qual no va presentar proves.

Malgrat que la investigació sobre els fets segueix en curs, el cap de la intel·ligència es referia al vídeo en què un grup d’homes insultava i perseguia dos immigrants, difós a Twitter pel compte Antifa Zeckenbiss. Poc després, el fiscalWolfgang Kleinva contradir Maassen assegurant que no hi havia evidències per pensar que el document fos fals.

¿Per què va llançar aquelles acusacions sense consultar la cancelleria? Segons el‘Süddeutsche Zeitung’,això pot deure’s a la intenció de Maassen de defensar els cercles de seguretat federals i de Saxònia, molestos al veure queMerkelparlava de “cacera” i donava per bo el vídeo en circulació. Segons el ‘Focus Online’, el ministre de l’Interior, l’ultraconservador Horst Seehofer, va ordenae al cap dels serveis secrets publicar aquests informes preliminars, una cosa que el ministeri va denegar.

La irada crítica de l’oposició i dels socialdemòcrates va portar Maassen a retractar-se. Tot i que aquest dimarts va assegurar que havia sigut malinterpretat i que no dubtava de l’autenticitat del vídeo, la metxa de la polèmica ja estava encesa. Després de reunir-se durant la nit de dimecres amb el comitè d’Interior per donar explicacions, Seehofer va defensar aquest dijous la decisió de mantenir el cap de la intel·ligència en el seu càrrec, assegurant que els seus arguments sobre el cas i la seva “crítica al radicalisme d’extrema dreta” el van convèncer.

Abandonar el Govern

La defensa pública de Maassen no només ha irritat la directiva socialdemòcrata, sinó especialment les seves bases, que han demanatabandonar la coaliciósi no canvia res. “És el moment de marcar una línia vermella. Si el president de l’Oficina Federal de Protecció de la Constitució manté el seu càrrec l’SPD no pot continuar formant part del Govern”, va assegurar Kevin Kühnert, líder de les joventuts del partit (Jusos).

Com Kühnert, opositor des d’un principi de l’aliança de govern amb els de Merkel, diversos membres de l’SPD comparteixen aquesta posició. “És una qüestió de respecte a un mateix: si deixem que la CSU difongui teories conspiradores estarem legitimant el tomb discursiu a la dreta”, va afegir Kühnert. “La gent de l’SPD s’està cansant de la Gran Coalició, és el moment de pressionar Merkel per canviar l’ús populista que els bavaresos fan de la migració”, va explicar a aquest diari Delara Burkhardt, vicepresidenta dels Jusos.

Notícies relacionades

Així, Merkel torna a veure’s contra la paret per la tensió generada entre els seus socis de coalició. L’SPD demana la destitució de Maassen; la CSU de Seehofer el defensa. En aquesta cruïlla, la cancellera es va reunir d’urgència dijous a la tarda amb els líders de les dues formacions per negociar una sortida a aquesta crisi, que han acabat posposant a dimarts vinent. Fonts de l’executiu no van descartar a ‘Der Spiegel que el controvertit president dimiteixi pel seu propi peu.

Si primer va ser per la política migratòria ara els és pels vincles de la intel·ligència amb la ultradreta. Després d’enfrontar-se a la segona crisi en tot just mig any de govern queda clar que des de fa temps Alemanya ja no és un paradigma d’estabilitat política.