INVESTIGACIÓ EN MARXA

Els dos sospitosos d'haver enverinat l'exespia rus Skripal neguen ser agents d'intel·ligència

Petrov i Boixirov, identificats per Londres en les indagacions, diuen que són empresaris i parlen de "coincidència"

zentauroepp45002365 file photo  alexander petrov and ruslan boshirov  who were f180913125906

zentauroepp45002365 file photo alexander petrov and ruslan boshirov who were f180913125906 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts

Aleksandr Petrov Ruslan Boixirov, els dos homes identificats pel Regne Unit com a sospitosos de l’enverinament del’exespia rus Serguei Skripal i de la seva filla Iúlia el març passat, han assegurat que són empresaris i "no agents de la intel·ligència militar" russa i que van estar a Salisbury "com a turistes".

"Els amics ens havien aconsellat fa molt visitar aquesta meravellosa ciutat", han assenyalat en una entrevista exclusiva concedida a Margarita Simonián, la directora de la cadena de televisió internacional russa RT. Petrov i Boixirov han explicat que van decidir anar a Londres "per anar de gresca", i van voler aprofitar la seva breu visita al Regne Unit per visitar Salisbury, "una ciutat turística, que té una famosa catedral coneguda no només a Europa, sinó a tot el món, per la seva agulla de 120 metres i el seu rellotge".

"Vam estar asseguts en un parc, vam entrar en una cafeteria per fer un cafè. Vam estar passejant i disfrutant de l’arquitectura gòtica anglesa", ha afegit Boixirov.  Els dos homes acusats pel Govern britànic de ser agents de la intel·ligència militar russa (GRU) han negat aquest fet i han assegurat que són "empresaris de mitjana empresa" en l’àmbit de la indústria del fitnes.

Dubtes

"Si ara revelem detalls sobre el nostre negoci, sortiran perjudicades les persones que treballen amb nosaltres", ha dit Boixirov a l’argumentar la seva negativa a necessitar més detalls sobre la seva ocupació.

Sobre el fet que haguessin estat dues vegades a Salisbury, els dos presumptes empresaris han explicat que quan hi van anar per primera vegada hi havia molta neu i per això van decidir tornar el 4 de març, el dia en què van ser enverinats Serguei i Iúlia Skripal.

"El dia 4 vam tornar, perquè [...] feia bon temps. Vam voler visitar la catedral Old Sarum [lloc d’interès turístic a Salisbury] i la catedral. La vam veure, però a l’hora de dinar va començar a ploure i nevar, i vam tornar abans del que havíem previst. La catedral és molt bonica i hi ha molts turistes russos", han afirmat.

Seguiment

El Regne Unit va assenyalar dimecres passat a Petrov i Boixirov com els presumptes responsables de l’enverinamentdels Skripal el 4 de març passat amb Novitxok, un agent nerviós de fabricació militar russa, a Salisbury.

Notícies relacionades

TantScotland Yardcom la primera ministra britànica, Theresa May, van facilitar detalls sobre els moviments dels dos homes després de la seva arribada al Regne Unit el 2 de març passat, dos dies abans de l’atac de Salisbury, i la seva partida cap a Moscou la mateixa jornada de l’enverinament.

En l’atac, el policia britànic Nick Bailey va resultar també afectat, però, igual com els Skripal, va aconseguir recuperar-se. A més, una parella es va contaminar accidentalment al trobar un flascó amb residus i la dona, Dawn Sturgess, va morir per complicacions el 8 de juliol.