Crisi en la salut

Sis morts per un bacteri fan témer una epidèmia a l'Argentina

L'aparició de l''Streptococcus pyogenes' té lloc enmig d'una forta crisi del sistema de salut

L'acord amb l'FMI ha obligat a severes retallades pressupostàries, pèrdua de llocs de treball i increments dels costos

zentauroepp44903335 argentine president mauricio macri gestures during the closi180905093237

zentauroepp44903335 argentine president mauricio macri gestures during the closi180905093237 / JUAN MABROMATA

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

'Streptococcus pyogenes' és la paraula que provoca pànic aquestes hores a l’Argentina i és el nom científic d’un bacteri que ha matat sis persones en els últims dies, entre elles un menor, mentre que dues més es troben en perill. El bacteri provoca infeccions respiratòries i cutànies.  Si es tracta a temps amb antibiòtics la taxa de mortalitat és molt baixa i el risc es dissipa ràpidament. “No hi ha epidèmia”,va insistir dimecres a la nit la ministra de Desenvolupament Social, Carolina Stanley. Les autoritats van cridar a la tranquil·litat i van descartar que es tracti d’un brot de conseqüències més grans. Van recomanar als qui tinguin problemes respiratoris, febre, mal de coll o infeccions cutànies, acostar-se a un centre de salut.  Però les guàrdies es van col·lapsar davant de tantes consultes.

La por de l’‘Streptococcus pyogenes’ té lloc en un moment en què s’acosta una profunda crisi en el sistema de salut com a conseqüència de l’ajustament que el Govern intenta pactar amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per aturar l’enfonsament del peso. El president Mauricio Macri va dir que l’Argentina es troba en una situaciód’“emergència”  i entre les seves primeres mesures va decidir convertir el ministeri de Salut en una secretària annexa al de Desenvolupament Social. Milers de persones “van abraçar” dies enrere l’històric edifici d’aquesta cartera per rebutjar-ne la degradació. L’Associació Argentina de Salud Mental (AASM) va considerar que l’eliminació del ministeri representa un enorme retrocés de 60 anys “referent al respecte i garantia dels drets humans” i convertint l’Argentina “en un dels pocs països del món que deixen relegat a una jerarquia menor l’àrea de salut dins de l’organigrama del Poder Executiu.

ACOMIADAMENTS I DIMISSIONS

L’Hospital Posadas, un dels més importants de la perifèria de Buenos Aires, és un dels bancs de prova d’una retallada pressupostària a escala nacional. S’esperen uns 80 acomiadaments.“Fan fora professionals que no tindran reemplaçament”,van denunciar els metges d’aquesta institució.  Al gener ja havien sigut cessats 122 treballadors.

L’ajustament en el sector de salut va portar a dimitir el responsable de la Direcció de Sida i Malalties de Transmissió Sexual de la Nació, Sergio Maulen. Havia reclamat 3.200 milions de pesos per garantir mínimament el seu funcionament. Li van donar 1000 milions menys en un país amb una inflació del 40% anual i Maulen va decidir plegar. A la província de Salta, una de les més pobres del país, es van rebre a l’agost només 7.000 de les 24.000 vacunes contra la meningitis que es necessiten. Altres províncies s’enfronten a la mateixa carència.

MENYS ACCESSOS ALS TRACTAMENTS

Notícies relacionades

L’aparició de l’‘Streptococcus pyogenes’ és amb prou feines una de les peces del trencaclosques.  PAMI, la mutual que atén a milions de pensionats està en una situació de creixents penúries. A la província de La Rioja, 1100 quilòmetres a l’est de la capital, Erika Oliva va arribar fins a la seu del PAMI per demanar que l’ajudin com ho feien sempre amb els seus problemes oncològics. Com que no va tenir resposta, es va ruixar amb alcohol, va encendre un encenedor i el foc va començar a escampar-se pel seu cos. La van portar d’urgència a l’Hospital Vera Barros, on va haver d’enfrontar l’escassetat de personal i recursos.

L’accés als tractaments s’ha agreujat. L’Observatori de Salut, Medicaments i Societat de la Confederació Farmacèutica Argentina (COFA) ha calculat que els argentins estan rebent 650.000 unitats menys i que la caiguda anual pot superar el 14%. Set de cada deu medicaments que facilita l’Estat són difícils d’obtenir. El sistema de la medicina privada tampoc pot esquivar els efectes d’una crisi que combina recessió i inflació. El preu de les tarifes del sector anomenat “prepagament” es va incrementar un 30%. Milers d’afiliats ja no poden pagar aquest servei i comencen a utilitzar els hospitals públics, atapeïts aquestes hores per la por del bacteri del nom molest.