LES RELACIONS MOSCOU-BRUSSEL·LES

Rússia llueix poder militar i complicitat amb la Xina en la seva pugna amb Occident

El mandatari aprofita les gegantines maniobres militars de Vostok 2018 per autoproclamar-se "garant de la seguretat a Euràsia"

zentauroepp45014100 russia s president vladimir putin r and chief of the gener180913101224 / ALEXEY NIKOLSKY

zentauroepp45014100 russia s president vladimir putin  r  and chief of the gener180913101224
zentauroepp45014158 military helicopters fly over the training ground  tsugol   180913101207

/

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

A l’equador de lesmaniobres més importants empreses pelKremlin  des de la guerra freda, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha acudit a la regió remota de la Sibèria oriental, molt pròxima a la frontera amb Mongòlia i la Xina, per presidir juntament amb el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, un espectacular exercici d’assalt en què han participat desenesd’avions de combat, helicòpters, artilleria i blindats, i que ha comptat amb el recolzament d’unitats de l’Exèrcit de Pequín.

Durant un discurs previ a la parada militar amb què ha conclòs l’acte, el màxim mandatari rus ha posat l’èmfasi en la incipient aliança militar amb Pequín, ha qualificat la Xina i el seu país de "garants de la seguretat" en l’"espai euroasiàtic", mentre ha confirmat que el seu Govern continuarà invertint en les seves Forces Armades i "reforçant-les".

L’acte central d’aquests gegantins jocs de guerra conjunts amb Mongòlia i la Xina no ha defraudat en espectacularitat les desenesd’observadors militars internacionals i reporters desplaçats des de Moscou. Onades d’helicòpters d’atac MI-24 KA-52, anomenats ‘Aligator’, han sobrevolat les tribunes on s’acomodaven els convidats i han bombardejat els objectius situats en una vasta plana contigua. D’aquests enginys volants s’han despenjat soldats en una operació militar que tenia com a missió el control d’un territori i sens dubte estava pensada especialment per impactar en les audiències televisives.

Simulacre espectacular

L’aviació també hi ha tingut el seu paper, i successives esquadrilles de caces bombarders Sujoi SU-24 i SU-34 han aparegut al cel realitzant vols rasants i maniobres d’atac. No han faltat tampoc els bombarders estratègics TU-95 i TU-22M, en una nova demostració del poder militar rus i en un context internacional de creixent tensió entre Rússia i Occident.

En total, segons les xifres proporcionades pel Ministeri de Defensa rus, han pres part en el simulacre militar d’aquest dijous 25.000 soldats russos, 7.000 blindats i tancs i 250 avions i helicòpters, juntament amb els 3.500 militars que el Govern xinès ha enviat a Vostok 2018. 

Desconfiança

Notícies relacionades

Precisament, per destacar el tomb de la política exterior del Kremlin cap a Pequín i Orient, Rússia ha volgut que els blindats que enarboraven la bandera xinesa tinguessin un gran protagonisme en la desfilada militar que ha tingut lloc una vegada finalitzat l’exercici militar, una presència molt més visible si se la compara amb els efectius xinesos que han pres part en les maniobres Vostok 2018, uns 3.500 soldats sobre un total de 300.000 militars, és a dir, prop d’un 1%.

Era com si el Kremlin volgués emfatitzar la importància d’una aliança militar russo-xinesa, que, de moment, es troba, a tot estirar, en estat embrionari, i que haurà de superar l’historial de conflictes i la desconfiança que han presidit històricament les relacions entre els dos gegants.