polèmica a alemanya

Maassen, un cap de la intel·ligència a l'ull de l'huracà

El vincle amb la ultradreta no és el primer cas controvertit a què s'enfronta el cap dels serveis secrets alemanys però potser sí el definitiu

zentauroepp45008802 hans georg maassen  president of the domestic intelligence s180913214024

zentauroepp45008802 hans georg maassen president of the domestic intelligence s180913214024 / BERND VON JUTRCZENKA

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des que l’agost de l’any 2012 assumís la presidència de l’Oficina Federal de Protecció de la Constitució, com es coneix a Alemanya al servei d’intel·ligència domèstic, Hans-Georg Maassen no s’ha pogut escapar de la polèmica. El 2013 es va destapar que havia acceptat compartir totes les dades alemanyes amb l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) nord-americana. Així, no és estrany que acusés l’informant Edward Snowden, que va destapar el programa d’espionatge massiu dels EUA, de ser un espia rus.

Notícies relacionades

El 2015 va veure el seu nom als diaris del país quan va presentar càrrecs contra un grup de periodistes acusant-los de traïció per revelar documents classificats sobre la vigilància estatal a Internet, una cosa que va portar a mig arc parlamentari a demanar la seva dimissió. El 2017 es va destapar que havia mentit al negar que, sota el seu consentiment, s’havia desplegat un espia alemany a propd’Anis Amri, autor de l’atemptat terrorista de Berlín.

Ala més radical

No obstant el cas que pot enfonsar-lo va començar aquest agost quan el llibre ‘Dins d’AfD’, escrit per l’antiga directiva de les joventuts xenòfobes Franziska Schreiber, va revelar que Maassen havia aconsellat a l’exlíder d’AfDFrauke Petry, expulsarBjörn Höcke, dirigent de Turíngia i cap de l’ala més radical, per evitar que el partit fos vigilat per l’agència que dirigeix. La “bona disposició” de Maassen amb la ultradreta pot ara costar-li el càrrec.

Temes:

Alemanya