DRETS DE LES DONES

El Marroc activa la llei que criminalitza la violència masclista

La norma causa controvèrsia perquè no penalitza la violació dins del matrimoni ni defineix de manera precisa la violència domèstica

undefined379168 ap  moroccan women walk past election posters in casablanca 180913103048

undefined379168 ap moroccan women walk past election posters in casablanca 180913103048 / JALIL BOUNHAR

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La llei que criminalitza la violència masclista al Marroc, publicada fa sis mesos al Butlletí Oficial, ha entrat finalment en vigor. La legislació inclou una prohibició del matrimoni forçós, l’assetjament sexual en espais públics i multes més dures per determinats tipus de violència, si bé no criminalitza les violacions dins del matrimoni ni defineix de manera precisa la violència domèstica. De fet, diverses organitzacions han alertat que les seves provisions queden curtes per donar una protecció adequada a les dones.

La llei criminalitza "certs actes considerats formesd’assetjament, agressió, explotació sexual i maltractaments", amb penes d’entre un i sis mesos de presó als assetjadors, ja sigui en espais públics o a través de mitjans informàtics. Així mateix, seran castigats aquells que desviïn diners o propietats per evitar el pagament de pensions i altres quantitats derivades d’un divorci, així com aquells que expulsin la seva dona de casa o impedeixin la seva tornada.

Mesures de prevenció

Les autoritats estaran a més obligades a facilitar mesures de prevenció, inclosos programes de conscienciació sobre la violència contra les dones, mentre cregui unitats especials per atendre les necessitats de dones i nens en els tribunals, organismes públics, forces de seguretat i altres entitats relacionades amb aquesta xacra.

Notícies relacionades

Un sondeig governamental va revelar recentment que el 63% de les dones d’entre 18 i 65 anys havien sigut víctimes de violència al país. Samira Raiss, una de les més destacades defensores dels drets de les dones al país africà, ha recalcat que la iniciativa "no s’aturarà aquí". "Aquesta llei és una eina, però té defectes en què cal treballar", ha afegit.

Discriminació de gènere

L’organització no governamental Human Rights Watch (HRW) va destacar al febrer que "la nova llei inclou clàusules positives, com la definició de la violència contra la dona com qualsevol acte fonamentat en la discriminació de gènere que deriva en mal físic, psicològic, sexual o econòmic per a la dona". Malgrat això, va argumentar que, per contra, "no facilita una definició de violència domèstica i no criminalitza de manera explícita la violació dins del matrimoni". Per això, va alertar que "les dones queden en risc de violència domèstica" i va assenyalar "una falta de provisions per finançar les reformes".