Anar al contingut

drama migratori

La nova policia de fronteres europea estarà operativa en dos anys

La Comissió Europea confia en la "voluntat política" dels 28 per accelerar el desplegament del cos de seguretat que comptarà amb 10.000 agents

Silvia Martinez

La nova policia de fronteres europea estarà operativa en dos anys

MARCELLO PATERNOSTRO

Podran utilitzar armes –sobre la base del principi de necessitat, proporcionalitat i precaució–, actuar en països tercers (amb un acord previ) i també portar a terme intervencions d’emergència en aigües d’un estat membre sense la seva autorització si es determina que el control fronterer del país en qüestió és ineficaç. La nova policia europea de fronteres de 10.000 agents que la Comissió Europea vol crear tindrà més poders i mitjans i podria estar operativa en un termini de dos anys.

“Si hi ha voluntat política, i actualment hi ha aquesta voluntat política, em sembla realista que estigui organitzada i funcionant en un termini de dos anys. Hem aconseguit crear la guàrdia de Frontex en una termini que ningú creia” així que “soc optimista”, ha explicat aquest dijous el comissari d’immigració, Dimitris Avramopoulos, després de la proposta estrella en matèria migratòria presentada per Jean-Claude Juncker durant el debat sobre l’estat de la Unió.

Segons Brussel·les, el nombre de 10.000 agents permanents amb què es dotarà el cos no surt del no-res, sinó que forma part d’un pla ben estudiat per cobrir les necessitats detectades. “És el que necessitaríem a llarg termini per estar més ben preparats. És la conclusió d’un estudi que hem efectuat tenint en compte la nostra experiència”, ha precisar sobre la proposta amb què esperen blindar definitivament el Mediterrani. Actualment l’agència compta amb 1.300 agents i 1.500 guàrdies en reserva.

Missions a curt i llarg termini

L’objectiu per al 2020 és incrementar a 1.500 el personal de Frontex, als quals se sumarien 1.500 efectius nacionals més per a desplegaments a llarg termini i uns altres 7.000 agents a curt termini. Espanya, segons el pla dissenyat per Brussel·les, haurà de contribuir el 2020 amb 518 agents per a les missions a curt termini i 111 per a les missions prolongades. La proposta reforça el seu mandat i les seves tasques. Podran fer controls d’identitat, autoritzar o rebutjar l’entrada de nacionals de tercers països i interceptar aquelles que entrin de forma irregular. A més, podran assistir en les repatriacions que Brussel·les vol accelerar després de la caiguda que van registrar el 2017 quan només es van tornar, en el marc de la directiva de retorn, un 37% d’aquells amb ordre expulsió, pel 45% del 2016.