tensió diplomàtica

Els EUA estudien sancions econòmiques a la Xina pels abusos als uigurs

El Departament d'Estat ha expressat la seva profunda preocupació per la repressió creixent a la província de Xinjiang, no només contra els uigurs, sinó també contra els kazakhs i altres musulmans

zentauroepp10906824 ethnic uygur women  r  clash with chinese riot police as the180912120917

zentauroepp10906824 ethnic uygur women r clash with chinese riot police as the180912120917 / PETER PARKS

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els Estats Units estudien imposar sancions econòmiques a la Xina pels presumptes abusos contra la minoria ètnica uigur. La decisió suposaria un inèdit xoc entre les dues potències pels drets humans i elevaria la tensió generada per la guerra comercial. La causa uigur, tradicionalment ignorada pel món malgrat els esforços de la seva comunitat a l’exili, ocupa ara un espai central en les relacions diplomàtiques.

Notícies relacionades

El Departament d’Estat ha expressat laseva profunda preocupació per la repressió creixent a la província de Xinjiang “no només contra els uigurs, sinó contra els kazakhs i altres musulmans”, ha explicat el seu portaveu, Heather Nauert. Un grup de legisladors va demanar a finals d’agost que Washington imposés sancions a set alts càrrecs xinesos. Entre ells, hi figura Chen Quanguo, cap del partit a Xinjiang i ideòleg de la campanya. El Govern també considera castigar les companyies xineses relacionades amb la construcció de camps de detenció i el desenvolupament dels sistemes de vigilància, segons fonts del Congrés citades per Reuters. La cobertura legal arribaria a través de l’Acta Global Magnitsky, que permet a Washington congelar els béns als Estats Units de violadors de drets humans, prohibir la seva entrada al país i impedir que facin negocis amb els seus nacionals.

Una enorme presó a l’aire lliure

Dolkun Isa, líder uigur en l’exili, va assegurar aquest dilluns després de visitar la Casa Blanca que els funcionaris nord-americans “estaven considerant seriosament sancionar alts càrrecs xinesos”. Els activistes denuncien que la Xina manté un milió de uigurs en camps de reeducació sense judici i descriuen Xinjiang com una enorme presó a l’aire lliure. Delegats xinesos van negar el mes passat a l’ONU totes les acusacions i van justificar el control policial pel terrorisme integrista. Els Estats Units han xocat amb la Xina en les últimes setmanes per temes que abans passava per alt, com les violacions de drets humans i el transvasament de països des de l’òrbita taiwanesa a la xinesa. Les relacions entre Pequín i Washington passen per temps convulsos a causa de la guerra aranzelària declarada per Donald Trump.