desnuclearització

Trump i Kim Jong-un preparen la seva segona cimera

Washington accepta l'oferiment nord-coreà després de l'última desfilada militar sense míssils

KL01  SENTOSA  SINGAPUR   10 09 2018 - Fotografia de archivo del 12 de junio de 2018  muestra al presidente estadounidense Donald Trump  d  mientras le da la mano al lider norcoreano Kim Jong-un  i  al inicio de una reunion en el Hotel Capella  en la isla Sentosa  Singapur   La Casa Blanca afirmo hoy que el lider norcoreano  Kim Jong-un  ha solicitado en una nueva carta mantener un segundo encuentro con el presidente de EE UU   Donald Trump  en cuya  coordinacion  ya esta trabajando  EFE KEVIN LIM   THE STRAITS TIMES   SOLO USO EDITORIAL ARCHIVO

KL01 SENTOSA SINGAPUR 10 09 2018 - Fotografia de archivo del 12 de junio de 2018 muestra al presidente estadounidense Donald Trump d mientras le da la mano al lider norcoreano Kim Jong-un i al inicio de una reunion en el Hotel Capella en la isla Sentosa Singapur La Casa Blanca afirmo hoy que el lider norcoreano Kim Jong-un ha solicitado en una nueva carta mantener un segundo encuentro con el presidente de EE UU Donald Trump en cuya coordinacion ya esta trabajando EFE KEVIN LIM THE STRAITS TIMES SOLO USO EDITORIAL ARCHIVO / KEVIN LIM THE STRAITS TIMES (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els Estats Units i Corea del Nord cuinen la segona cimera presidencial. Kim Jong-un la va oferir per carta a Donald Trump divendres i la Casa Blanca ja estudia la data. Tampoc havia requerit gaire debat l’anterior proposta nord-coreana: Trump només va necessitar 45 minuts per acceptar la històrica i mediàtica cimera de juny a Singapur. D’aquella, tres mesos després, només queden les bones intencions i la sintonia personal entre els dos líders. Seria recomanable que en la pròxima abordessin garanties de compliment perquè el procés de desnuclearització transcendís les ampul·loses promeses.

La carta de Kim Jong-un és “molt afectuosa i positiva”, ha aclarit Sarah Sanders, portaveu de la Casa Blanca. “El seu principal objectiu és demanar i fixar una altra reunió amb el president, amb la qual estem d’acord i ja estem coordinant”, va continuar. S’hi remarca el “vigent compromís de centrar-nos en la desnuclearització de la península”, va concloure. La Casa Blanca no farà pública la carta si Pyongyang no hi dona permís.

Moon Jae-in, president sud-coreà, va agrair el gest i va recordar que només el diàleg entre els Estats Units i Corea del Nord pot resoldre l’assumpte. Moon, catalitzador del desglaç, es reunirà la setmana vinent amb Kim Jong-un. Serà la tercera cimera entre tots dos des de l’abril i la primera a Pyongyang.

Desfilada militar

La carta forma part de l’ofensiva nord-coreana del cap de setmana per reconduir un procés que s’havia començat a agrejar tan aviat Trump i Kim Jong-un es van acomiadar a Singapur. La desfilada militar per commemorar el 70è aniversari de la fundació del país va ser una picada d’ullet a Washington: Pyongyang va deixar els míssils intercontinentals al garatge, va centrar els discursos oficials en qüestions econòmiques i va obviar el desenvolupament nuclear. Va ser un gest “de bona fe”, va corroborar Sanders. Trump ja havia agraït la mesura. “Gràcies, president Kim. Tots dos provarem que tothom està equivocat”, va dir per Twitter fent referència al clima escèptic.

El triomfalisme de Trump a Singapur es va revelar aviat com a excessivament optimista. Aquell acord, tot just mig foli amb vaporoses referències a la pau i a l’enteniment entre pobles, no contemplava ni l’entrega d’un llistat detallat d’armes i instal·lacions, ni la fiscalització del desarmament per inspectors internacionals ni un calendari. El procés va quedar en mans de la bona fe de les parts i avui tots dos acumulen retrets.

Denuncia Washington que les anàlisis d’imatges satel·litàries revelen que Pyongyang continua fabricant míssils intercontinentals i està ampliant altres instal·lacions lligades al seu programa nuclear. El secretari d’Estat, Mike Pompeo, va informar al Senat que Pyongyang està elaborant urani i plutoni. Corea del Nord recorda que va aprovar una moratòria unilateral de llançaments de míssils i assajos nuclears, va alliberar presoners nord-americans, va tornar les restes de soldats morts en la guerra, va destruir la seva principal sitja nuclear i que encara espera que els Estats Units aixequin una de sola de les sancions que escanyen la seva economia.

Pocs progressos

Notícies relacionades

Trump va cancel·lar el mes passat la visita a Pyongyang del seu secretari d’Estat, Mike Pompeo, perquè sentia que “no s’estaven produint prou progressos en el procés de desnuclearització”. Molt probablement li va estalviar un altre menyspreu a Pompeo, que en l’anterior viatge a la capital nord-coreana no va rebre l’audiència de Kim Jong-un i va ser acomiadat per la premsa oficial amb acusacions de “comportament de gàngster” per les seves moltes exigències i cap contrapartida.

Els retrets creuats dels Estats Units i Corea del Nord per faltar als seus compromisos de Singapur han conviscut amb els esforços dels líders per mantenir la bona sintonia personal. Trump ha assegurat que tindria “tota la paciència del món” amb el seu homòleg i aquest ha repetit aquesta setmana que hi manté una “confiança que no es marceix”.