alerta màxima

Més d'un milió de persones evacuades als EUA per l'arribada d'un huracà

El 'Florence' s'apropa amb una potència devastadora a la costa est i la recerca de refugi afecta la població de quatre estats

afbz4vdqizllnwpqawipg21100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’ huracà ‘Florence’ s’apropa a la costa Est dels Estats Units convertit en una tempesta de categoria 4 potencialment catastròfica.

Per aquesta raó, els estats de Carolina de Sud, Carolina del Nord, Virginia i Maryland han iniciat l’evacuació dels seus habitants. En total, hi podria haver un milió d’evacuats.

El governador de Carolina del Sud, el republicà Henry McMaster, ha informat que l’evacuació, que inclou els vuit comtats que hi ha al llarg de la costa, començarà a partir de dimarts al migdia. 

Fins a un milió de persones es podrien veure obligades a abandonar la costa a causa d’aquesta ordre, ha afegit McMaster.

"Sabem que l’ordre d’evacuació que estic emetent serà inconvenient –ha admès–. Però no jugarem amb la vida de la gent de Carolina del Sud".

Tanquen les escoles

Les oficines estatals i les escoles també tancaran a 26 comtats de la part baixa de l’estat i algunes escoles s’utilitzaran com a refugis d’evacuació, que s’obriran segons sigui necessari.

A Virginia, el seu governador, Ralph Northam, va ordenar l’evacuació de les 245.000 persones que viuen en àrees de l’estat considerades propenses a inundacions abans de les 08.00 d’aquest dimarts (12.00 GMT).

"Faig aquest anunci ara per donar temps per preparar-se als residents, famílies, escoles i empreses", va dir Northam en vista de l’arribada prevista del ‘Florence’ aquest dijous vinent a les costes nord-americanes.

Carolina del Nord també es prepara

Carolina del Nord, per la seva banda, ha començat ja a evacuar aquells ciutadans que ho desitgin. Tot i que encara no s’ha emès cap ordre obligatòria, sí que s’ha declarat l’estat d’emergència.

A Carolina del Sud, Carolina del Nord i Virginia, s’hi va afegir dilluns Maryland, i el seu governador també va declarar l’estat d’emergència en vista de l’arribada del cicló.

El president nord-americà, Donald Trump, ha sol·licitat a Twitter als ciutadans que segueixin les indicacions de les autoritats.

"Les tempestes de l’Atlàntic són molt perilloses. Animem qualsevol persona que estiguin en el camí d’aquestes tempestes a preparar-se i a parar atenció a les advertències dels funcionaris estatals i locals. El Govern federal ho està supervisant de prop i està a punt per ajudar. ¡Estem amb vostès!", ha assegurat el mandatari.

"La meva gent m’acaba d’informar que aquesta és una de les pitjors tempestes que afectarà la costa aquest en molts anys. A més, sembla que impactarà directament sobre Carolina del Nord, Carolina del Sud i Virginia. ¡Estiguin preparats, vagin amb compte i posin-se a recer!", va dir després Trump en un altre tuit.

El‘Florence’ es va convertir dilluns en un huracà de categoria 4, d’un màxim de 5, quan els seus vents màxims sostinguts van arribar a les 140 milles per hora (220 km/h) mentre s’aproxima a Carolina del Nord i Carolina del Sud, a la costa sud-est dels Estats Units.

Notícies relacionades

En un butlletí especial, el Centre Nacional d’Huracans (NHC) va indicar que “un avió cercahuracans” els va informar que el cicló "s’havia enfortit ràpidament" i havia pujat a categoria 4.

El ‘Florence’ es troba a 525 milles (845 quilòmetres) al sud-sud-est de les Bermudes i a 1.170 milles (1.880 quilòmetres) a l’est-sud-est del cap de Fear, a Carolina del Nord.