Nova marxa racista a Saxònia després de la mort d'un altre jove alemany

Dirigents polítics criden a la calma a Köthen, on han sigut detinguts dos afganesos acusats d'homicidi

La policia va enviar reforços a la ciutat saxona per evitar aldarulls com els de Chemnitz

zentauroepp44968213 koch30  koethen  germany   09 09 2018   a member of a new ri180909195059

zentauroepp44968213 koch30 koethen germany 09 09 2018 a member of a new ri180909195059 / ALEXANDER BECHER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Unes 2.500 persones es van manifestar aquest diumenge a la nit a la ciutat de Kothen, a l’est d’Alemanya, convocats perl’extrema dreta després de la mort d’un jove en una baralla amb dos afganesos, una mobilització que va fer que les autoritats temessin una repetició dels disturbis xenòfobs ocorreguts fa uns dies a Chemnitz, una altra localitat de Saxònia, també a l’Alemanya oriental.

La manifestació en memòria de la víctima, de 22 anys, es va dur a terme en una atmosfera molt tensa. Els participants van cridar “¡Resistència! ¡Resistència!” per repudiar els sol·licitants d’asil i condemnar la política migratòria del Govern d’Angela Merkel. Diversos manifestants van agitar banderes alemanyes i d’altres vestien samarretes amb el lema racista ‘Resistència blanca’.

En aquesta mateixa localitat de 26.000 habitants, situada a uns 150 quilòmetres de Berlín va tenir lloc també una contramanifestació de 200 persones de l’esquerra radical. “Més enllà de l’emoció legítima, cal rebutjar qualsevol intent de convertir Köthen enun segon Chemnitz”,va advertir el cap del Govern regional,Reiner Haseloff.

La víctima, un alemany de 22 anys, va morir d’un atac de cor, segons van dir el fiscal i la policia a la nit. Els dos afganesos detinguts, de18 i 20 anys, són sospitosos d’“agressió intencional greu” i “lesió intencional greu amb resultat de mort”, respectivament. No obstant, la fiscalia va especificar, després de l’autòpsia, que l’aturada cardíaca de la víctima no va ser causada directament pels cops que va rebre en la baralla.

Problemes cardíacs

Segons el diari local ‘Mitteldeutsche Zeitung’, la víctima havia patit anteriorment problemes cardíacs. Les autoritats no van donar detalls dels motius de l’aldarull entre els dos afganesos i la víctima.

Moltes persones van venir a posar corones de flors i encendre espelmes al lloc de la tragèdia. El temor de les autoritats i l’Església local a una reacció violenta dels radicals d’extrema dreta va ser particularment elevat perquè el germà de la víctima és un simpatitzant neonazi conegut per la policia.

“Una vegada més un jove alemany ha sigut assassinat pels sol·licitants d’asil. De nou, un compatriota ha sigut víctima de la política d’immigració irresponsable dels que ens governen”, va acusar un grupuscle d’extrema dreta que va convocar la manifestació d’aquest diumenge.

Crida a la calma

Atès el precedent de Chemnitz, el ministre de l’Interior de Saxònia-Anhalt, Holger Stahlknecht, va convidar la població local a mantenir la calma.

Notícies relacionades

Fa només dues setmanes, un alemany de 35 anys va ser assassinat de diverses punyalades a Chemnitz, també a l’antiga RDA, un assassinat que la policia va atribuir a dos sol·licitants d’asil, un iraquià i un altre sirià. 

L’extrema dreta alemanya, en ple apogeu a les urnes, va aprofitar aquest homicidi per organitzar diverses manifestacions a la ciutat. El seu objectiu era denunciar l’augment de la inseguretat de què serien responsables els immigrants i, més enllà, la política migratòria de la cancellera Angela Merkel, que consideren poc ferma.