Johnson acusa May d'haver posat una "armilla suïcida" al Regne Unit

L'exministre llança un nou i dur atac contra la primera ministra

Diversos rotatius revelen detalls sobre presumptes infidelitats de l'exdirigent

zentauroepp43142116 britain s foreign secretary boris johnson leaves after a cab180501184356

zentauroepp43142116 britain s foreign secretary boris johnson leaves after a cab180501184356 / Matt Dunham

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

L’exministre d’Exteriors britànic Boris Johnson acusa la primera ministra, Theresa May, d’haver posat una "armilla suïcida" al Regne Unit en la negociació amb la Unió Europea per al "brexit", en un nou article que publica aquest diumenge en 'The Mail on Sunday'. Aquest escrit és és el segon en una setmana contra May i posa de manifest les greus divisions sobre aquest assumptes en el Partit Conservador britànic a més d’una guerra oberta entre els dos polítics. 

En el text, Johnson assegura que May ha "entregat el detonador" d’aquest imaginari armilla a Michel Barnier, el negociador cap dels Vint-i-set per al 'brexit'.

Johnson, un dels promotors del referèndum del 'brexit' i que ja va dimitir del Govern el juliol passat per desacords amb el pla de May, creu que aquesta s’ha obert a "a un xantatge perpetu" de Brussel·les a l’acceptar les seves exigències sobre la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord.

La UE condiciona qualsevol acord amb el Regne Unit perquè es mantingui una frontera sense barrera física en el territori irlandès, a fi de protegir el procés de pau del 1998, i planteja que, si això no s’aconsegueix, Irlanda del Nord es quedaria al mercat únic.

Una "humiliació"

Per cedir a aquesta premissa, el Regne Unit està patint "una humiliació" en les negociacions, escriu Johnson, en el seu habitual llenguatge provocador. Amb l’anomenat 'pla de Chequers' –l’estratègia de Londres per la qual ell va dimitir–, aquest país acceptarà les regles de Brussel·les "per sempre, sense veu en l’elaboració de les mateixes", convertint-se en un Estat "vassall", adverteix l’exdirigent, que no dubta a afirmar que la UE "ha aconseguit el que ha volgut".

"Ens les hem arreglat per reduir el gran 'brexit' britànic a dues terribles opcions: o dividim la unió (el país), o tot el país ha d’acceptar la legislació de la UE per sempre", lamenta.

Al mateix diari escriu també l’actual ministre d’Afers Exteriors, Jeremy Hunt, que demana als ciutadans que recolzin Theresa May en aquesta fase "crucial" de les negociacions, i assegura que la líder conservadora respectarà el desig dels britànics de recuperar la seva sobirania, diners i fronteres.

Hunt recorda que la negociació per sortir de la UE és pionera, per la qual cosa "és un camí sense senyals" i, de cara als crítics com Johnson remarca que "ningú més té un pla detallat que compleixi les instruccions del poble britànic i tingui opcions de prosperar en les negociacions". 

Notícies relacionades

Diversos comentaristes al Regne Unit veuen en aquesta ofensiva de Johnson contra May la preparació per passar a l’assalt del lideratge del Partit Conservador, que celebra la conferència anual en dues setmanes. D’altres, no obstant, l’atribueixen a l’intent de l’exministre de desviar l’atenció de la premsa sobre un altre assumpte que aquesta setmana ha copat les portades: la separació de la seva esposa després de 25 anys de matrimoni.

Diversos rotatius publiquen aquest diumenge detalls sobre presumptes infidelitats de l’exministre, que haurien sigut tretes d’un informe encarregat per l’equip de May el 2016 quan aquesta aspirava a liderar el Partit Conservador. Downing Street ha desmentit els fets.