investigació en marxa

L'exespia Skripal va col·laborar amb el CNI en la lluita contra la màfia russa a Espanya

La informació la revela 'The New York Times' que cita com a font un alt càrrec espanyol que confirma els contactes entre l'exagent d'espionatge i els serveis d'intel·ligència d'Espanya

zentauroepp44925793 file photo  members of the emergency services help each othe180907113615

zentauroepp44925793 file photo members of the emergency services help each othe180907113615 / Peter Nicholls

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’exespia rus Serguei Skripal, l’intent d’assassinat al març del qual amb l’agent tòxic Novitxok a la localitat de Salisbury ha sigut atribuït a Moscou pel Regne Unit, col·laborava amb el CNI a Espanya en la lluita contra el crim organitzat rus, segons ha revelat aquest divendres el diari 'The New York Times'.

Segons el diari nord-americà, que cita un alt càrrec espanyol i l’escriptor Fernando Rueda, Skripal va ser destinat pel GRU (la intel·ligència militar russa) a mitjans dels 1990 a Madrid, on va treballar de forma encoberta com a agregat militar de l’Ambaixada russa.

Precisament, va ser durant la seva estada a Espanya quan va ser reclutat pels serveis d’espionatge britànic, la qual cosa va desencadenar el seu arrest el 2004. Skripal va ser alliberat el 2010 en virtut d’un intercanvi d’espies amb els Estats Units i aquell mateix any es va instal·lar al Regne Unit.

Des d’aleshores, segons les fonts, Skripal va viatjar en diverses ocasions a Espanya per reunir-se amb agents del CNI, si bé no està clar sobre què es va parlar en aquestes trobades o quan es van produir, ja es tracta d’informació classificada.

L’alt càrrec espanyol citat pel 'NYT' ha confirmat les visites de Skripal, sense oferir més detalls, però antics responsables han destacat que l’exespia va ser especialment útil en la lluita contra el crim organitzat rus a Espanya.

Possibles nexes

"Des del començament teníem un gran problema", ha reconegut un cap policial espanyol retirat al diari. "Ignoràvem el fenomen rus i el seu crim organitzat. No sabíem com operaven", ha afegit, i ha destacat que Skripal, igual que Aleksandr Litvinenko, un altre antic espia rus assassinat amb poloni 210 al Regne Unit el 2010, "van oferir una idea més precisa de la realitat".

Els fiscals i la Policia espanyols han reconegut que van treballar amb Litvinenko, expert en el crim organitzat rus que va fugir al Regne Unit després d’enemistar-se amb el president Vladimir Putin quan aquest encara era director del FSB, els serveis d’intel·ligència russos.

Notícies relacionades

Durant la investigació del seu assassinat el 2010, l’advocat de la família va revelar que treballava per als serveis d’Intel·ligència espanyols i que planejava viatjar a Espanya per entregar proves sobre possibles nexes entre el Kremlin i figures del crim organitzat rus a Espanya abans de ser enverinat.

Skripal i la seva filla, Iúlia, van ser trobats inconscients en un banc el març passat a la localitat anglesa de Salisbury. El Govern britànic va acusar Rússia de ser darrere de l’intent d’assassinat de tots dos amb l’agent nerviós Novitxok, si bé Moscou ha negat a tota hora la seva implicació