de matinada

Un fort terratrèmol causa almenys nou morts al Japó

El sisme, de magnitud 6,7 en l'escala de Richter, ha sacsejat l'illa d'Hokkaido, al nord del país

zentauroepp44917588 fra02  chitose  jap n   06 09 2018   un veh culo permanece a180906094430

zentauroepp44917588 fra02 chitose jap n 06 09 2018 un veh culo permanece a180906094430 / JIJI PRESS

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Almenys nou persones han mort i més d’una trentena continuen desaparegudes a causa d’un terratrèmol de magnitud 6,7 en l’escala de Richter que ha sacsejat aquest dijous a la matinada l’illa japonesa d’Hokkaido, al nord del país.

A la localitat rural d’Atsumi el sisme ha provocat un esllavissament que ha deixat dos centenars de ferits –alguns d’ells de gravetat–, que han sigut traslladats a un hospital de la zona, segons ha informat la cadena de notícies NHK, que ha mostrat imatges sobrel’enderrocament de diversos edificis.

Els serveis meteorològics del Japó han situat l’origen del sisme a uns 40 quilòmetres de profunditat, mentre que l’Institut Geològic dels Estats Units (USGS, per les seves sigles en anglès), ha rebaixat la profunditat a 34 quilòmetres.

Segons l’USGS, la magnitud del terratrèmol ha sigut de 6,6. La localitat rellevant més pròxima a l’epicentre és Tomakomai, a poc més de 27 quilòmetres de distància, mentre que la ciutat de Saporo, on viuen 1,8 milions de persones, està a uns 65 quilòmetres de distància, informa l’institut nord-americà.

El terratrèmol, que ha tingut lloc pels volts de les 3.08 del matí (hora local), ha provocat fortes tremolors que en algunes zones han assolit la intensitat sis en una escala de set, segons l’esmentada cadena, que ha informat també de diversos ensorraments de murs i immobles. Les autoritats locals, no obstant, ja han descartat que hi pugui haver alerta de tsunami.

Mitjans locals han indicat que s’han registrat apagades a diverses zones, així com carreteres bloquejades. Les línies de tren han cancel·lat els seus serveis en algunes àrees d’Hokkaido.

El primer ministre nipó, Shinzo Abe, ha assenyalat que les autoritats han posat en marxa diverses operacions de rescat i ha assegurat que la prioritat del Govern és salvar el màxim nombre de vides possible.

La planta nuclear de Tomari, d’altra banda, ha patit un tall del subministrament elèctric, tal com ha explicat el portaveu del Govern Yoshihide Suga, que ha posat èmfasi en el fet que no s’han produït irregularitats en els nivells de radiació de la planta, que està tancada des del fort terratrèmol que va tenir lloc el 2011.

Les autoritats han informat que s’ha registrat un incendi a la fàbrica de Mitsubishi de la localitat de Muroran, que ja està sota control.

El principal aeroport de l’illa també s’ha vist greument afectat per ensorraments i inundacions, per la qual cosa es mantindrà tancat almenys fins dijous.

Així mateix, l’aeroport de Kansai continua tancat a causa dels estralls causats pel tifó 'Jebi', que va obligar a evacuar amb vaixell 5.000 persones de l’esmentada zona aquesta mateixa setmana. El Govern espera reobrir l’aeroport com més aviat millor per poder reprendre aquest divendres els vols domèstics.

Apagada d’emergència

La Companyia Elèctrica d’Hokkaiko ha informat que ha dut a terme una apagada d’emergència en totes les seves plantes després del sisme i ha destacat que les mesures pertinents per restaurar el subministrament elèctric aprop de 2,95 milions de vivendes ja han sigut posades en marxa.

El ministre d’Indústria i Comerç del país, Hiroshige Seko, ha manifestat que les autoritats han instat la companyia elèctrica a tornar a posar en marxa la central d’Atsuma durant les pròximes hores malgrat que una de les plantes principals de l’illa s’ha vist malmesa.

Notícies relacionades

"Les unitats 1 i 2 de la planta de Tomato-Atsuma, de la Companyia Elèctrica d’Hokkaido han patit danys", ha assenyalat en un comunicat el Ministeri d’Indústria japonès. No obstant, la companyia està provant de posar en marxa la unitat número 4, tot i que no ha matisat quan tornarà l’electricitat a les vivendes.

La governadora d’Hokkaido, Harumi Takahashi, ha cancel·lat aquest dijous el seu viatge a Rússia a causa del terratrèmol. "La visita a [l’illa russa de] Sakhalín ha sigut cancel·lada", ha asseverat, segons ha recollit l’agència de notícies Sputnik.