Crisi migratòria

Veneçuela rebutja l'oferta d'ajuda humanitària del Grup de Lima

El Govern de Caracas sosté que la migració no és resultat de la desfeta econòmica sinó induïda des de l'exterior

El president Maduro ha llançat el pla 'Tornada a la Pàtria' que contempla un pont aeri per als que desitgin tornar i que és inviable

zentauroepp44892257 people line up to withdraw part of their pensions outside a 180905170652

zentauroepp44892257 people line up to withdraw part of their pensions outside a 180905170652 / FEDERICO PARRA

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Govern de Nicolás Maduro ha reaccionat amb malestar a les conclusions d’una reunió regional feta a Quito per tractar els efectes del’èxode veneçolà i en què es va demanar a Caracas que accepti ajuda humanitària per enfrontar la crisi. La vicepresidenta Delcy Rodríguez ha considerat que els 17 països llatinoamericans reunits en l’anomenat Grup de Lima promouen “la xenofòbia en contra dels veneçolans, similar a la que van viure els jueus en la seva època”.

Rodríguez ha qualificat de fallida la cita de Quito i ha assegurat que els seus participants “van decidir aspectes que res tenen veure amb la realitat delsfluxos migratoris voluntaris”.La política veneçolana ha rebutjat el que ha qualificat d’“instrumentalització esbiaixada i política sobre el tema”. D’acord amb Nacions Unides, uns 2,3 milions de veneçolans han abandonat el país en els últims anys. Amb aquests números a la mà, el Grup de Lima va expressar la seva “preocupació pel greu deteriorament de la situació interna que provoca la migració massiva”. La discussió seguirà al si de l’Organització d’Estats Americans (OEA) en les pròximes hores.

Cost econòmic

Rodríguez ha desqualificat aquestes conclusions i ha convocat els protagonistes de la diàspora a sumar-se al plaTornada a la Pàtriaimpulsat dies enrere pel Govern. “He ordenat que s’activi un pont aeri per portar tots els que vulguin tornar a la seva terra estimada”, ha informat Maduro. La gran pregunta dels analistes té a veure amb el cost econòmic d’aquest pla per a un país on es preveu el 2018 una caiguda del PIB del 12%, segons la Comissió Econòmica per a l’Amèrica Llatina (CEPAL) de l’ONU.

El madurisme insisteix que l’allau migratòria és “induïda” des de Washington. Diosdado Cabello, el número dos del Govern, va afirmar que “la canalla mediàtica nacional i internacional” tracta aquesta qüestió “com si es tractés d’una superproducció de Hollywood”.

Notícies relacionades

Per al setmanari del Partit Socialista Unit de Veneçuela, 'Cuatro F', l’inèdit èxode no té com a rerefons el col·lapse de l’economia sinó “una campanya de promoció  de falsos oferiments de viatges cap a altres països, utilitzant les xarxes socials, mitjans de comunicació privats i sospitosament  empreses estrangeres de dubtosos  capitals, que aprofiten aquesta situació com un  negoci rodó i que són conegudes com a 'assessores de viatges’ que principalment operen a la frontera amb Colòmbia i Brasil”.

Crítiques a Pedro Sánchez

“Veneçuela ha d’obrir un diàleg amb si mateixa, entre veneçolans, per trobar una solució a aquesta crisi política”, ha dit el president del Govern espanyol Pedro Sánchez. El director de l’opositor diari 'El Nacional’,Miguel Otero, ha afirmat que la frase de Sánchez és “insostenible” perquè a Veneçuela té lloc “una enorme crisi humanitària”. “Mentre vostè ha viatjat per l’Amèrica Llatina, centenars de milers de veneçolans es desplaçaven a peu per camins i carreteres –en més del 20% dels casos, famílies amb nens i persones grans– de Colòmbia, el Brasil, l’Equador, el Perú i l’Uruguai”.