La UE exigeix millors inspeccions per frenar l'explotació de treballadors migrants

Molts refugiats són forçats a acceptar condicions d'ocupació pèssimes amb pagues ínfimes per llargues jornades

undefined44901556 labourers apply cement as they carry out construction work o180905114401

undefined44901556 labourers apply cement as they carry out construction work o180905114401 / KHALED DESOUKI

2
Es llegeix en minuts
EFE

Una economia marcada per la competència, la falta d’oportunitats que porta milers de persones a emigrar a Europa i l’absència de sistemes efectius de control provoquen l’expansió de formes severes d’explotació laboral entre immigrants a la Unió Europea. Un estudi del’Agència de Drets Fonamentals (FRA) de la Unió Europea presentat avui denuncia tant l’existència de pràctiques abusives a molts sectors econòmics com la ineficàcia dels sistemes d’inspecció laboralactuals.

"Hi ha treballadors que estan greument explotats laboralment arreu de la UE, i les inspeccions no són efectives per aturar aquesta situació", adverteix la FRA a l’informe ‘Protegint els treballadors migrants de l’explotació: promovent les inspeccions en els llocs de treball’. Albin Dearing, director del programa de Dret Penal de la FRA qualifica l’explotació laboral de "virus" que "afecta certs sectors de l’economia i s’estén ràpidament a causa de la competència". 

Punta de l’iceberg

Dearing és un dels autors de l’estudi i explica quel’abús està molt estès en certs sectors, principalment en la construcció, l’agricultura i el treball domèstic, en què un baix nivell educatiu o no parlar l’idioma del país no suposen un impediment. L’informe de la FRA conté els testimonis d’explotació a Bèlgica, França, Alemanya, Itàlia, Holanda, Polònia, Portugal i el Regne Unit de 237 treballadors immigrants, entre ells també ciutadans d’altres països comunitaris. 

La FRA assegura que les evidències suggereixen que aquestes dades "són només la punta de l’iceberg quan es tracta de la realitat i l’abast de l’explotació laboral severa a la UE avui dia". Les formes d’explotació, entre elles salaris baixos o inexistentsjornades laborals molt llargues o violacions de les normes de seguretat i higiene, afecten igual els migrants de tercers països i els comunitaris. 

Necessitat econòmica

"El principal impulsor és la necessitat econòmica. La falta d’oportunitats és el que els motiva a venir a la UE i, sovint, estan disposats a acceptar condicions molt dolentes, perquè fins i tot això és millor que res", resumeix Ludovica Banfi, una altra responsable de la investigació. L’informe també inclou les estratègies dels empresaris perquè els treballadors no denunciïn la situació irregular, amb violència física i psicològica. 

Notícies relacionades

D’altra banda, l’estudi marca l’ineficaç i escàs control per part de les autoritats. El concepte de seguretat i salut laboral tradicionalment s’ha aplicat en referència al lloc de treball, especialment a la indústria, en què hi ha més riscos d’accidents, que als drets dels treballadors. S’ha decanviar la lògica perquè les inspeccions se centrin també en els drets dels treballadors. 

Els empresaris han desenvolupat estratègies per sortir ben parats de les inspeccions, com amagar els treballadors, presentar contractes falsos o obligar els empleats a mentir. Entre molts treballadors explotats s’estén la idea que serien ells mateixos els més perjudicats davant d’una inspecció, pel risc de perdre el lloc o fins i tot ser expulsats del país, i molts es refereixen a una falta de confiança cap als inspectors. Per això, la solució no és un augment de les inspeccions, sinó una millora de la seva qualitat.