DESASTRE NATURAL

El tifó 'Jebi' abandona el Japó després de deixar 11 morts i 300 ferits

Més de 5.000 persones van passar la nit a l'aeroport d'Osaka, una de les zones més afectada pels forts vents, que van assolir els 200 quilòmetres per hora

undefined44906341 topshot   an aerial view from a jiji press helicopter shows 180905103402

undefined44906341 topshot an aerial view from a jiji press helicopter shows 180905103402 / JIJI PRESS

2
Es llegeix en minuts
Adrian Foncillas

El tifó ‘Jebi’ ha posat fi al seu periple pel Japó  tifó ‘Jebi’Japó després de deixar una desena de morts, uns 300 ferits i diversos desastres en comunicacions i infraestructures. El meteor, que va portar enèrgics xàfecs i vents huracanats, és l’últim sobresalt que provoca la naturalesa aquest estiu al País del Sol Naixent.

El vint-i-unè tifó registrat aquest any al Japó va travessar l’arxipèlag de sud a nord per la cornisa occidental i avui enfilava la sortida per l’illa septentrional d’Hokkaido. Les agències meteorològiques preveuen que els seus vents, que ahir van assolir els 220 quilòmetres per hora, baixin fins als 60 quilòmetres per hora quan arribin al mar del Japó i la categoria de “tifó molt potent” passi a tempesta. El ‘Jebi’ ha sigut el més enèrgic que ha patit el Japó en l’últim quart de segle i les seves conseqüències s’han deixat sentir a grans ciutats com ara Osaka, Kobe i Kyoto. En aquesta última, diversos passatgers van resultar ferits per la ruptura del sostre de vidre de la principal estació de trens.

Pitjor càstig

Osaka i les seves zones adjacents s’han emportat el pitjor càstig. Més de 5.000 persones han passat la nit a l’aeroport internacional de Kansai, sense llum ni aire condicionat, després que l’aigua del mar inundés les pistes i la zona d’equipatges. L’aeroport, el tercer en volum de viatgers després dels dos de la capital, va quedar incomunicat després que el fort onatge incrustés un petrolier de més de 2.500 tones al pont que uneix l’interior amb l’illa artificial sobre el qual es va construir. Els bombers i la Guàrdia Costanera poden finalment evacuar els passatgers aquest matí amb vaixells ràpids i un ferri i portar-los fins al proper aeroport de Kobe. “Sincerament, he temut per la meva vida”, assenyalava un operari a la televisió nacional NHK. “Mai havia pensat que un tifó pogués causar tants danys”, va assegurar una turista de Hong Kong després de ser evacuada.

L’aeroport quedaràtancat indefinidament i les previsions més optimistes apunten que trigarà una setmana a tornar a obrir. Més de 180 vols dels 400 que operen diàriament a Osaka van ser cancel·lats. Les xifres a tot el país van superar ahir els 800, segons les autoritats, i avui ja se n’havien cancel·lat 160 més a mig matí.

Recuperar el pols

El país s’esforça a recuperar el pols. Els trens bala o Shinkansen van tornar a funcionar després d’haver-se aturat ahir en bona part de la meitat occidental. Aquest matí s’havia restablert el subministrament d’electricitat en la meitat dels 2,4 milions de llars repartides en set prefectures i les 16.000 persones que van pernoctar als refugis han tornat a casa seva. Les autoritats havien cridat a l’evacuació d’1,2 milions d’habitants i moltes empreses i escoles van desaconsellar acudir-hi a treballadors i alumnes. El trànsit per carretera va ser inviable per les ràfegues de vent huracanat que arrossegaven camions i feien bolcar utilitaris.

Notícies relacionades

La majoria de les víctimes (la premsa local ja en parla d’onze) van arribar per caigudes, impactes d’objectes transportats pel vent i ensorraments d’estructures. Les imatges televisives mostraven avui arbres arrencats, teulades sobre el paviment, vehicles bolcats i amenaçadores onades sobre les defenses portuàries. El primer ministre, Shinzo Abe, va demanar al poble japonès que prengués precaucions per “protegir les seves vides”.

Els tifons no són rars al Japó. El conegut com aWipha va deixar 43 morts el 2013. Dos anys abans, el tifó Talas havia matat 82 persones. Els fenòmens climatològics extrems no donen treva al Japó aquest estiu. Els xàfecs del mes passat van provocar lliscaments inundacions que van costar la vida a més de 200 persones. I una onada de calor va provocar dotzenes de morts i l’hospitalització de milers de japonesos.

Temes:

Japó