TENSIONS DIPLOMÀTIQUES

Salvini acusa França d'estar darrere dels desordres a Líbia

"El meu temor és que algú posi en risc l'estabilitat de tot el nord d'Àfrica i, per tant, d'Europa", afirma el ministre ultradretà

undefined44807826 italy s interior minister and deputy premier matteo salvini 180904112228

undefined44807826 italy s interior minister and deputy premier matteo salvini 180904112228 / Luca Bruno

1
Es llegeix en minuts
Annalisa Girardi

El ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, ha acusat França de ser responsable dels enfrontaments que han tornat a desestabilitzar Líbia des de fa una setmanaLíbia . "Evidentment hi ha algú darrere. Les coses no passen per casualitat", ha dit el viceprimer ministre al sortir d’una reunió del Govern. "El meu temor és que algú, per interessos econòmics i egoisme econòmic nacional, posi en risc l’estabilitat de tot el nord d’Àfrica i, per tant, d’Europa", ha afegit el ministre ultradretà fent referència a França. 

"Algú va fer una guerra que no s’hauria d’haver fet i ara convoca eleccions sense parlar-ho amb els aliats, amb les Nacions Unides, amb els libis", ha expressat Salvini, al·ludint a la intervenció militar contra Al-Gaddafi  liderada per l’expresident francès Nicolas Sarkozy el 2011, a les reunions organitzades el maig passat a París per Emmanuel Macron entre Fayez al-Serraj, cap del govern reconegut internacionalment, i el general Haftar, líder dels rebels, en què es van anunciar eleccions per al pròxim 10 de desembre. 

"¡Preguntin-ho a París!"

Descartant després una intervenció militar, Salvini ha afirmat que Itàlia ha de ser la protagonista d’una pacificació al Mediterrani. "Les incursions d’altres, que tenen interessos diferents, no han de prevaler sobre el bé comú, que és la pau", ha destacat el controvertit ministre. 

Notícies relacionades

Quan després els periodistes li han preguntat si no va ser un error qualificar Líbia de "port segur", com Salvini va fer repetidament durant les setmanes passades, el líder de la ultradretana Lliga ha respost: "Preguntin-ho a París".

Salvini defensa la necessitat de treballar juntament amb els guardacostes libis, malgrat les acusacions de violacions de drets humans, i de tornar els migrants Trípoli, declaracions que contrasten amb la realitat d’un país totalment insegur.