patrimoni destruït

El Brasil inicia la reconstrucció del museu nacional devastat per les flames

L'abandonament de la institució cultural i la falta de recursos han desencadenat una allau de protestes

brasil / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern del Brasil ha anunciat aquest dimarts que ja ha iniciat el procés de reconstrucció del Museu Nacional de Rio de Janeiro després de l’incendi de diumenge, que va destruir almenys el 90% de les 20 milions de peces que integraven el patrimoni cultural i històric més gran del país.

La reconstrucció va ser anunciada en una roda de premsa concedida davant de les ruïnes de la històrica construcció pels ministres d’educació, Rossieli Soares, i de Cultura, Sérgio Sá Leitão, enmig de protestes per l’abandonament a què el Govern havia condemnat la institució i la indignació de funcionaris que durant anys van denunciar la falta de recursos per a la seva manutenció.

Soares va afirmar que la reconstrucció serà iniciada amb l’immediat alliberament de 10 milions de reals (uns 2,4 milions de dòlars) "per garantir l’estructura física i la seguretat, fins i tot estructural", del Museu Nacional.

Això a causa que la Defensa Civil va decretar la intervenció de l’edificació de 200 anys després d’una inspecció en la qual es va concloure que, malgrat que la façana i les parets externes segueixen dempeus, els murs interns i els pisos van ser compromesos pel foc i es poden desplomar en qualsevol moment.

El ministre va afegir que, en una segona fase, es destinaran 5 milions de reals més (uns 1,2 milions de dòlars) per finançar un projecte executiu de reconstrucció que encara no està definit, però que tindrà el suport de la Unesco.

Ajuda internacional

El cap de la cartera d’Educació va precisar que també demanarà ajuda internacional per a, en una tercera fase, muntar un nou patrimoni per al Museu.

El mateix president brasiler, Michel Temer, va anunciar que, per a aquesta tercera fase, va convèncer una sèried’entitats financeres públiques i privades perquè aportin recursos a un fons per adquirir la nova col·lecció.

"Componen inicialment aquesta societat per la memòria nacional" la Federació Nacional de Bancs (Febraban) i els bancs privats Itaú, Brasdesco i Santander, va indicar la Presidència en un comunicat, que va citar entre les entitats públiques que es van sumar a la iniciativa el Banco do Brasil, la Caixa Económica Federal, el Banc Nacional de Desenvolupament Econòmic i Social (BNDES) i la petroliera Petrobras.

Segons la nota, mitjançant aquesta iniciativa s’intentarà reconstruir l’edifici, una joia de l’arquitectura d’inicis del segle XIX que va funcionar com a Palau Imperial i "recompondre el patrimoni".

El foc es va formar la nit de diumenge per circumstàncies encara no aclarides i de les quals cap autoritat va voler parlar, i en poques hores va posar fi a gran part d’un dels patrimonis de ciències naturals més grans del món.

Els meteorits es van salvar

Del que era dins de l’edificació principal del Museu només es va salvar la col·lecció de meteorits, resistents a les flames.

La peça més important que va sobreviure va ser el meteorit Bendegó, el més gran trobat al Brasil, amb 5,6 tones de pes.

Entre les pèrdues més grans destaca l’esquelet de ‘Luzía’, les restes humanes més antigues descobertes a Sud-amèrica (daten de fa uns 12.000 anys), un conjunt de mòmies egípcies comprades per l’emperador Pere I, una de les grans col·lecció de fòssils de dinosaures d’Amèrica Llatina, i una col·lecció d’art grecoromana portada al Brasil per l’emperadriu Teresa Cristina.

El Museu, construït per decisió del rei Joan VI de Portugal i inaugurat el 6 de juny de 1818, va ser l’escenari escollit per la princesa Leopoldina, dona de l’emperador Pere I, per firmar la declaració d’independència del Brasil el 1822 i també va acollir la primera Assemblea Constituent després del final de l’imperi.

"Tragèdia anunciada"

La direcció del museu encara avalua les incalculables pèrdues del que ha sigut considerat per molts com una "tragèdia anunciada", a causa de la retallada de fons públics per a la manutenció de l’edifici, que tenia amb goteres, filtracions i sales buides.

"El 2017 vam rebre 240.000 reals [uns 58.536,6 dòlars] perquè ens van retallar gran part dels 514.000 reals [uns 125.365,8 dòlars] del pressupost", va denunciar Serejo.

Notícies relacionades

El ministre d’Educació va dir que no hi ha manera com establir una relació entre l’incendi i la reducció de despeses que, per la profunda recessió que va patir el Brasil entre el 2015 i el 2016, està realitzant el Govern de Temer per sanejar els comptes públics.

El ministre de Cultura va arribar a afirmar que l’incendi va ser conseqüència d’"anys de negligència" de diferents governs.